Fuktmätning i badrum
Av naturliga skäl är badrum en plats som ofta får fuktskador. Tätskikt och material ska hålla fukten i badrummet, tills den ventileras ut. Den ska inte kunna ta sig in i väggar och golv, men ibland brister skyddet. Både gamla och nya badrum är ofta utsatta för fuktskador.
Vad innebär fuktmätning i badrum?
I många av husets utrymmen går det bra att mäta fukt med en fuktkvotsmätare. Med en fuktkvotsmätare trycker du in ett par piggar i ett material. Detta funkar inte i badrum och därför krävs andra metoder.
Kräver annan mätning
Det går inte att mäta fukt i badrum, på samma sätt som man mäter fukt i en krypgrund eller på en vind. Dels kan man inte mäta i material på samma sätt med en fuktkvotsmätare. Fuktkvotsmätaren kan sticka hål på tätskikten.
En luftfuktighetsmätning är inte heller särskilt relevant. I badrummet blir det tidvis väldigt fuktigt. Det är poängen med badrummet. Frågan är vart fukten tar vägen. Om fukten letar sig in i väggar eller golv, då finns där ett problem, men om fukten tar sig ut genom ventilationssystemet, är allt som det ska.
Mäta i angränsande utrymmen
Ofta väljer man att mäta i utrymmen runt om badrummet. Om fukt har tagit sig igenom tätskiktet och in i väggen, brukar man kunna upptäcka detta genom att mäta på andra sidan väggen. På samma sätt kan man ibland mäta under golvet, om detta är ett utrymme man kan nå.
Speciella fuktmätare för badrum
Det finns också avancerade fuktmätare, som kan känna av om det finns fukt inne i väggarna bakom tätskiktet. Denna typ av fuktmätare mäter med oförstörande fuktindikering.
Den är betydligt dyrare än vanliga fuktkvotsmätare och det är svårt att som lekman veta var och hur man ska mäta, för att få fram pålitliga resultat. Dessutom är det också svårt att tolka resultatet. Det är också viktigt att vara medveten om att det rör sig om en fuktindikator och ingen regelrätt mätning.