Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Julstängt 23-26 december

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Här hittar du vår checklista inför köp av värmepump.
I artikeln...
Välj rätt kapacitet för husets storlek
Värmepump med eller utan installation
Finansiering och betalningsalternativ

Checklista inför köp av värmepump

Ta hjälp av vår checklista när du letar värmepump, så blir det lättare att hitta rätt.

1. Typ av värmepump

Vilken värmepump passar dig och din fastighet? Luftvärmepumpar hämtar värme från utomhusluften. För att utvärdera befintliga behov bör du bland annat se över huruvida du vill att pumpen ska kopplas till ett vattenburet värmesystem och tappvatten eller inte. Fördelarna med luftvärmepumpar är bland annat att ingen påverkan görs på tomten och den har en låg investeringskostnad.

2. Välj rätt kapacitet för husets storlek

Hur mycket yta ska du värma? Det är bra att ha koll på ungefär hur många kvadratmeter som du önska uppvärmning när du bestämmer hur pass mycket kapacitet din värmepump ska ha.

3. Energibehov och dimensionering

Hur stor värmepump behöver du? Om du har ett hus med bristfällig isolering och fönsterglas kommer du att behöva en värmepumppump med större kapacitet än ett hus av samma yta med bättre isolering och 3-glas. En värmepumps kapacitet mäts i antal kW värme som värmepumpen maximalt kan leverera. Det kan behövas en aningen större pump om du även ska värma tappvattnet (luft-vattenvärmepump).

Som regel är det bättre med en lite "för" stor värmepump än en lite för liten. De flesta av dagens luftvärmepumpar är varvtalsstyrda (inverter) vilket innebär att de aldrig jobbar hårdare än vad huset kräver och således kan de i princip inte vara för stora.

Läs mer under 10 snabba frågor om luftvärmepumpar eller vår Checklista inför köp av luftvärmepump.

4. Värmepump med eller utan installation

Vill du köpa din värmepump med eller utan installation? En icke installerad värmepump gör ingen nytta! Enligt lag måste en värmepump installeras av en certifierad installatör, bland annat eftersom man handskas med miljöskadliga ämnen. Dessutom går det inte att säkra värmepumpens prestanda om installationen inte utförs av ett proffs. Vi erbjuder installation av alla sorters värmepumpar. 

5. Eluttag och säkring beror på kapaciteten

De flesta luft-luftvärmepumpar kopplas in via ett eluttag via ett 220-230(V)-uttag och 10A-säkring. En del värmepumpar med större kapacitet kräver att du du byter till en starkare säkring. Vad gäller eluttag kan detta lätt placeras nära värmepumpen efter att den har installerats och man vet var den sitter. Tills dess kopplar du in värmepumpen via förlängningssladd. Välj till elpaket, om du behöver hjälp med elinstallation.

Värmepumpar mot vattenburen värme ställer lite större krav på elen. Välj en premiuminstallation, om du vill ha hjälp med elinstallationen.

6. Fjärrstyrning - Välj mellan WiFi-styrning och GSM-styrning

Önskar du kunna fjärrstyra din värmepump? Om du planerar att installera din värmepump i din fritidsbostad kan det vara bra att kunna fjärrstyra värmepumpens funktioner och termostatinställning för bästa komfort. Många som installerar värmepump uppskattar att kunna anlända till en redan uppvärmd stuga. Det är också allt vanligare med WiFi-styrning för alla sorters värmepumpar, så att du enklare kan ha koll på din uppvärmning.

7. Tillbehör såsom värmepumpsskydd

Vill du ha något extra tillbehör till värmepumpen? Många vill till exempel snygga till fasaden och tomten lite extra och låter montera ett värmepumpsskydd för en trevligare visuell upplevelse och snyggare utomhusmiljö. Ett värmepumpstak skyddar mot snöras och regn. Det finns också flera tillbehör som bufferttank, magnetitfilter och frånluftsaggregat, som hjälper dig att kombinera en värmepump med ditt vattenburna system på bästa sätt.

8. Finansiering och betalningsalternativ

Tänk över hur du ska finansiera din investering. Vill du betala allt på en gång eller via delbetalning?

Läs mer om våra betalsätt.

9. Dra nytta av ROT-avdraget vid köp av värmepump

Är du berättigad till ROT-avdrag och i så fall hur mycket kan totalpriset reduceras? Det är mycket ovanligt att någon inte är berättigad till avdrag. Med rotavdraget får du ned kostnaden på din installation. Tänk dock på att du själv är ansvarig för att du är berättigad till ROT-avdrag.

Ta reda på förutsättningarna genom att läsa om ROT-avdrag.

10. Välj den värmepump som passar bäst för dig

Grattis! Du verkar ha ordning på allt som behövs och är redo att köpa en värmepump.