Underhållsvärme med luft-luftvärmepump
Med en luft-luftvärmepump som har funktion för underhållsvärme kan du ställa in på temperaturen på en lägre nivå. En praktisk funktion som både sparar pengar och skyddar huset från skador.
Om du har behov av underhållsvärme
Beroende på hur du vill att din luft-luftvärmepump ska användas, kan du behöva välja en luft-luftvärmepump med underhållsvärme. En luft-luftvärmepump kan vanligen som lägst ställas på 16 °C. Vill du ha möjligheten att ställa luft-luftvärmepumpen på en lägre temperatur, krävs att den har funktion för underhållsvärme.
Underhållsvärme används exempelvis i fritidshus och sommarstugor, då man inte är på plats, men också i garage, förråd och uterum som inte kräver full värme.
Olika alternativ för underhållsvärme
Olika luft-luftvärmepumpar erbjuder olika alternativ och vissa luft-luftvärmepumpar saknar helt funktion för underhållsvärme. Det vanligaste är att det finns ett fast läge för underhållsvärme som ger ca 10 °C, och att det sedan finns värmeläget som går från 16 °C och uppåt. Sen finns det några luft-luftvärmepumpar med större valmöjligheter. Daikin har ställbar värme mellan 10-30°C och Toshiba har ställbar underhållsvärme mellan 5-13 °C.
Många fördelar med underhållsvärme:
Underhållsvärme innebär många fördelar, de främsta är:
1. Lägre energiförbrukning med underhållsvärme
Genom att inte värma upp utrymmet fullt ut, sparar du mycket energi och därmed pengar. Man brukar säga att man kan spara 5 % av energin som går till uppvärmning genom att sänka värmen inomhus med en grad.
2. Skyddar huset från skador
Den vanligaste anledningen till att man vill ha underhållsvärme är ändå att man vill skydda utrymmet mot frys- och fuktskador. Med avstängd värme måste man tömma rörsystemet i huset, för att säkerställa att rören inte fryser sönder under vintern. Med underhållsvärme kan du behålla vattnet i systemet, vilket är särskilt praktiskt om du besöker huset lite då och då.
Underhållsvärmen skyddar också utrymmet mot fukt, mögel och röta. Med hög relativ luftfuktighet ökar risken för mögel- och rötangrepp. Den relativa luftfuktigheten minskar när temperaturen ökar i och med att varm luft kan innehålla mer fukt än kall luft. På så vis ger underhållsvärmen ett skydd mot mögel och röta.
3. Snabbare uppvärmning
Ytterligare en fördel är att det går snabbare att värma upp ett hus med underhållsvärme. Om du har underhållsvärme i sommarstugan och kommer på besök under vintern, går det betydligt snabbare att värma upp. Om du dessutom använder fjärrstyrning till din luft-luftvärmepump, kan du ändra inställningarna redan innan ni åker hemifrån, så att det redan är varmt och skönt, när ni kommer fram.
4. Fjärrstyrning ger trygghet och kontroll
Underhållsvärme används ofta i utrymmen som inte besöks så ofta. Samtidigt kan problem med uppvärmningen snabbt få katastrofala följder. Om en ruta i sommarstugan går sönder eller det blir strömavbrott kan temperaturen snabbt sjunka, med sönderfrusna rör som resultat. Med fjärrstyrning av luft-luftvärmepumpen får du varningar direkt i mobilen vid låg temperatur och strömavbrott, så att du får möjlighet att åtgärda problemet. På så vis ger fjärrstyrning en ökad trygghet.
Fjärrstyrningen ger dig också möjlighet att kolla läget i sommarstugan och ändra inställningarna. Exempelvis kan du se till att öka temperaturen, så att det är varmt och skönt i god tid innan ni är på plats.
» Läs mer om fjärrstyrning av luft-luftvärmepumpar
Underhållsvärme till sommarstugan
I sommarstuga och fritidshus är det vanligt att man vill ha underhållsvärme. Underhållsvärmen skyddar sommarstugan från frys- och fuktskador under de perioder då man inte är på plats. Dessutom går det mycket fortare att värma upp stugan, när ni kommer dit.
Även om du tänker att du inte behöver underhållsvärme nu, kan det vara bra att välja en modell med underhållsvärme, så att du har möjlighet att använda funktionen i framtiden, om du ändrar dig.
Underhållsvärme till garage, förråd och uterum
Underhållsvärme är också en utmärkt funktion för utrymmen såsom garage, förråd, uterum och friggebodar. I utrymmen där man förvarar saker ger underhållsvärmen extra skydd mot problem med fukt och mögel. Underhållsvärme i uterummet kan hjälpa växterna att överleva vintern, men också ge ökad användning eftersom det går snabbare att få upp värmen.
Så fungerar underhållsvärmen
Luft-luftvärmepumpar med ett speciellt läge för underhållsvärme är inställda på att hålla en temperatur på ca 10°C. Många luft-luftvärmepumpar har en programmering, som gör att fläkthastigheten går upp på max, efter en stunds drift. Detta är för att se till att få en bra luftspridning, så att det inte blir kallare partier längre bort i huset. Om det blir varmare i utrymmet, exempelvis under stunder då solen ligger på, pausar luft-luftvärmepumpen värmeproduktionen, men fortsätter att fläkta runt luften. Fläkten kräver mycket lite energi i jämförelse med värmeproduktionen. Tänk på att det kan upplevas som att fläkten producerar kyla, om man träffas av en vind med en temperatur på runt 10°C.
Användning av funktionen underhållsvärme
Här följer några tips för användning av underhållsvärmefunktionen:
- Knappen för underhållsvärme heter exempelvis '+8/+10' eller 'I Save'.
- Om det går att ställa in fläkthastigheten, bör den stå på max.
- Din kompletterande värmekälla bör vara inställd på någon grad under luft-luftvärmepumpen.
- Ställ dörrar och skåpsdörrar (exempelvis skåp under diskbänk och badrumsskåp) på vid gavel.
- Stäng till rum som inte behöver värmas upp.
- Glöm inte att filtren i inomhusdelen kräver rengöring med några veckors mellanrum.
Här hittar du rätt luftvärmepump för bättre inomhusklimat
- Norden-anpassad luftvärmepump med installation
- Luftvärmepump för allergiker
- Luftvärmepump för hus med flera våningar
- Luftvärmepumpar anpassade för södra Sverige och en jämförelsevis varm klimatzon
- Luftvärmepumpar anpassade för mellersta och södra Sverige och en mild klimatzon
- Luftvärmepumpar anpassade för mellersta Sverige och en kall klimatzon
- Luftvärmepumpar anpassade för de nordligaste delarna av Sverige där klimatet är som kallast