Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Lär dig tyda energimärkningen för din luft-luftvärmepump för att lättare välja rätt produkt för dig och dina behov.
I artikeln...
Så tolkar du energimärkningen
Därför är energimärkningen viktig
Energimärkning för värme och kyla

Energimärkning för luft-luftvärmepump

Luft-luftvärmepump märks upp med olika energiklasser, en för luftkonditionering och en för uppvärmning. Detta då en luft-luftvärmepump kan användas både för att kyla ner och för att ge värme. För att få en så effektiv luft-luftvärmepump som möjligt bör du därför kolla på märkningen för både SEER (kyla) och SCOP (värme).

Varför man använder energimärkning

Energimärkningen på värmepumpar är till för att du som konsument lättare ska kunna göra energismarta val genom att visa på vilken energiförbrukning produkten har. Märkningen ger dig en översikt över modell och fabrikat, men även viktiga egenskaper såsom ljudnivå. Detta kan underlätta för dig som konsument för att kunna jämföra produkten med likvärdiga produkter ur samma produktkategori.

Exempel på energimärkning för luftluftvärmepump med förklarande rubriker till respektive sektion.

1
SEER (luftkonditionering): Är ditt främsta syfte med din luft-luftvärmepump att kyla ner inomhus, likt en luftkonditionering, är det märkningen under SEER som du ska fokusera på. SEER står för “Seasonal Energy Efficiency Ratio” och är ett mått på värmepumpens energieffektivitet vid luftkonditionering, där man mäter värdet vid olika tillfällen utspritt över säsongen.
Värmepumpens EER- och SEER-värde
2
SCOP (uppvärmning): Använder du din luft-luftvärmepump främst för att värma upp ditt hem är det märkningen för SCOP du ska kolla på. SCOP står för “Seasonal Coefficient of Performance” och är ett mått för att visa på värmepumpens prestanda i värmedrift under en säsong. På svenska säger vi årsvärmefaktor eller årsverkningsgrad. Denna baseras på mätningar av värmepumpens prestanda under ett antal gånger vid olika temperaturer, som sedan sammanställs till ett genomsnittligt säsongsvärde. Notera dock att luft-luftvärmepump enbart ska användas som komplement för att värma upp. Som primär värmekälla bör du istället använda en luft-vattenvärmepump.
Värmepumpens COP- och SCOP-värde
3
Klimatzon: Klimatet där värmepumpen är placerad är avgörande för hur bra effekt den ger. Europa har därför delats upp i tre olika klimatzoner. Det varmaste klimatet, som består av länderna kring medelhavet med bas i Aten, är markerat med orange. Den kallaste klimatzonen, som består av norden och baltländerna med utgångspunkt Helsingfors, är markerad med blå färg. Den mellersta klimatzonen, med Strasbourg som utgångspunkt, är markerad med grön färg. Den mellersta zonen är den zonen där värmepumpens effekt i kW måste anges, medan övriga zoner är valbara.
4
Ljudeffektnivå: Luftvärmepumpens ljudeffektnivå anges både för ljudnivån inomhus och utomhus. Är ljudnivå viktigt för dig när du väljer luftvärmepump kan det även vara bra att titta på den tekniska datan för luftvärmepumpen, där det ofta finns mer ingående information kring ljudnivå. Läs mer i vår artikel om ljudnivå för luftvärmepump.
Luftvärmepumpens ljudnivå

Vilket värde ger vilken energiklass?

Det är SCOP-värdet som avgör energiklassen för uppvärmning och SEER-värdet som avgör energiklassen för luftkonditionering. I tabellen kan du utlösa vilka värden som ger vilken energiklass:

Energiklass SCOP SEER
A+++ från 5,1 från 8,5
A++ 4,6-5,1 6,1-8,5
A+ 4,0-4,6 5,6-6,1
A 3,4-4,0 5,1-5,6
B 3,1-3,4 4,6-5,1
C 2,8-3,1 4,1-5,1
D 2,5-2,8 3,6-4,1

 

Skalan på energimärkningen

Tidigare märkte man upp energianvändningen med skala från G till A, där A var det mest energieffektivaste alternativet. I takt med att produkterna blev allt mer energieffektiva blev behovet av att utöka skalan större och därför har vi idag en skala som går upp till A+++ samt olika färgskalor från rött till grönt.

Dagens märkning med G till A+++ kommer på sikt att ersättas av skalan A till G, enligt den nya ramförordningen för energimärkning från 1 juli 2017. Fram tills dess gäller den nuvarande märkningen.

Exemepel på skalan som visas på energimärkningen. 

Tänk på att...
även titta på effekten för luftvärmepumpen

Energimärkning och effekt

Det är alltid bra att kolla på hur den faktiska energianvändningen ser ut. Detta då etikettmärkningen enbart visar hur energisnål produkten är och inte vilken effekt den har. Därför är det bra att dubbelkolla i den tekniska produktbeskrivningen som följer med luft-luftvärmepumpen för att se exakt dess effekt och att då beräkna ifall värmepumpen klarar av att uppfylla kravet för sitt syfte. Oavsett ifall det gäller att värma upp hela huset eller bara att kyla ner ett rum.

Lagar och direktiv om märkningen

Alla EU-länder har samma energimärkning, där kraven regleras av energidirektivet, som är kopplat till ekodesignkraven. Alla produkter med energiförbrukning delas in i olika produktgrupper. Varje produktgrupp har olika produktförordningar som EU-kommissionen har tagit fram. EU-kommissionen baserar energimärkning på produktgruppens besparingspotential.

Källa:

» Energimyndigheten om energimärkning luft-luftvärmepumpar

Här hittar du rätt luftvärmepump för bättre inomhusklimat