Så fungerar luftvärmepumpens avfrostning
Kondens uppstår när luften inte kan innehålla mer fukt. Vid olika temperaturer kan luften innehålla olika mycket fukt och därför är det vanligt med kondens när luft kyls ner. Detta sker i luftvärmepumpens innedel vid kyldrift och i utedelen vid värmedrift.
Hur fungerar avfrostningen?
Som en naturlig del av värmedriften bildas kondens och därmed is på utedelens lameller. Under avfrostningen gör luftvärmepumpen en paus i uppvärmningen. I stället tar luftvärmepumpen värme från insidan av huset, för att avfrosta utedelen. Fläktarna i innedelen pausar under avfrostningen, även om det egentligen hade gått snabbare om fläktarna hade kört på full effekt, fast det hade inte varit särskilt bekvämt inne om luftvärmepumpen plötsligt började sprida kall luft i huset.
Det kan kännas kallt under avfrostningen
Det är inte helt ovanligt att man upplever det som att luftvärmepumpen sprider kalluft när den avfrostar, eftersom det kan bildas kallras både vid luftvärmepumpen och runt husets fönster. Men luftvärmepumpen tar egentligen bara en paus i uppvärmningen och lånar lite värme innifrån. Denna paus brukar pågå under några minuter beroende på de aktuella förutsättningarna och temperaturen kan sjunka någon grad under tiden.
Du kan täcka upp mer med din primära värmekälla, så den hjälper till vid avfrostningarna genom att temperaturen är inställd lite under luftvärmepumpens. Genom att se till att din primära värmekälla hjälper till, behöver inte heller luftvärmepumpen avfrosta lika mycket.
Vattnet måste rinna undan
Det kan komma ganska mycket vatten från en luftvärmepump; 50-100 liter på ett dygn är vanligt. Det är viktigt att detta vatten kan rinna undan ordentligt och inte fryser på under luftvärmepumpen eller där människor ska gå förbi. I värsta fall kan vatten frysa på så att luftvärmepumpen tar skada. Det kan vara bra att man kompletterar med ett dräneringstråg för att leda bort kondensvattnet.
Se alla våra luftvärmepumpar här
Läs även