Luftvärmepump på Gotland
Gotlands län präglas av ett maritimt klimat, även om inlandet uppvisar kontinentala drag. Klimatet är milt, vilket ger en bra besparing med en luft-luftvärmepump. Temperaturen under vintern ligger vanligtvis komfortabelt inom de intervaller där luft-luftvärmepumpen ger en stor besparing.
Även om köldrekordet på Gotland ligger under de temperaturer som en luft-luftvärmepump klarar av, är så låga temperaturer extremt ovanliga på Gotland.
Allt du behöver veta om luftvärmepump på Gotland
- Du tänker helt rätt i att det milda klimatet på Gotland gynnar besparingen.
- Tänk på att välja en tillräckligt kraftig luft-luftvärmepump.
- Du kan räkna med att spara en stor del av uppvärmningskostnaden i Gotlands län.
Frågor och rådgivning kring luftvärmepumpar
- Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder vid ditt köp av en luft-luftvärmepump på Gotland.
- Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken luft-luftvärmepump som passar just dig.
- Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600.
Kort om vad en luftvärmepump är
En luft-luftvärmepump hämtar värme från utomhusluften. Värmen komprimeras och sprids sedan inomhus via luften. Luft-luftvärmepumper kräver således inget vattenburet värmesystem, utan utgör ett perfekt komplement till dig som har direktverkande el. Den utgör också en betydligt mindre investering än de andra värmepumparna.
Luft-luftvärmepumpen är ingen primär värmekälla och du måste därför se till att du har en annan värmekälla, som kan ta vid om luft-luftvärmepumpen inte räcker till att värma hela huset de kallaste vinterdagarna.
Hur mycket kan jag spara?
Energimyndigheten har testat luft-luftvärmepumpar för tre olika klimatzoner i Sverige. Dessa test kan ge en god uppfattning om hur mycket du har möjlighet att spara. Medeltemperaturen på Gotland under vintern uppvisar större variationer mellan kust och inland, än medeltemperaturen under sommaren. Klimatet i Visby ligger vintertid närmast den varmaste zonen i Sverige, trots att årsmedeltemperaturen ligger något närmare den mellersta zonen. Om du bor i inlandet kan det istället vara idé att titta på den mellersta zonen, då medeltemperaturen i februari ligger på runt -2,5°C, vilket är närmare mellersta zonens -3,1°C än den varmaste zonens 0°C.
Besparingen varierar mellan 76 % för ett litet hus i den varmaste klimatzonen och 65 % för ett stort hus i den mellersta zonen.
Med utgångspunkt i Energimyndighetens tester har vi tagit fram kalkyler för tre olika stora hus i varje klimatzon. Gotlands län ligger helt i klimatzon 3. Undrar du över möjlig besparing, elförbrukning eller kanske återbetalningstid? Klicka dig vidare via länkarna nedan.
Vilka regler gäller för luft-luftvärmepumpar i Gotlands län?
Luft-luftvärmepumpar omfattas vanligen inte av några särskilda lagar eller regler. Du får dock inte utsätta grannarna för alltför mycket buller, men köper du en luft-luftvärmepump av god kvalitet brukar inte detta vara något problem. En detaljplan eller bostadsrättsförening kan i vissa fall ha synpunkter på installationen, i första hand för att det ändrar fasadens utseende.
I Region Gotland krävs för närvarande inte anmälan vid installation av luft-luftvärmepump, men kontrollera gärna inför installationen, så att detta inte har ändrats.