Har du en luft-luftvärmepump och vill se till att få ut så stor besparing som möjligt av din investering? Här ger vi några handfasta tips för hur du ska tänka kring användning och skötsel för din värmepump.
Hur får jag ut så mycket som möjligt av min luft-luftvärmepump?
Titta på videon för att få besparingstips med luftvärmepump:
Så säkrar du största besparingen
1
Rengör filtrenpå innedelen ofta och noga, så du möjliggör ett fritt luftflöde. Ett fritt luftflöde gör att du kommer att märka av mer värme. Dessutom behöver fläkten i innedelen inte arbeta lika hårt, vilket ger en lägre ljudvolym och bättre hållbarhet.
Kombinera medprimär värmekälla under de kallaste dagarna. En luft-luftvärmepump är ett komplement till en primär värmekälla. Du ska därför hjälpa värmepumpen på traven, genom att kombinera värmen från luftvärmepumpen med värme från en stödjande värmekälla. Verkningsgraden för luftvärmepumpen ökar, om den inte tvingas gå på högvarv, när det är som kallast. Genom att du minskar slitaget på värmepumpen, ökar pumpens livslängd.
Luftförflyttare förbättrareffekten av din luftvärmepump genom att underlätta värmespridningen till större delar av huset. Du får en jämnare temperatur samtidigt som dina uppvärmningskostnader sänks ytterligare. Luftförflyttaren fungerar precis lika bra under sommaren och hjälper då till med att sprida kylan bättre så att din luftkonditionering effektiviseras.
Experimentera medluftflödesriktningen innan du ökar termostatinställningen. Värmen kan upplevas helt annorlunda i olika luftflödesriktningar. Rummets utformning påverkar dess möjlighet att ta tillvara på värmen. Många gånger kyls varmluften ned snabbt, om den riktas mot kalla fönsterrutor istället för mot rummets mitt.
5
Utnyttja fläktenför att sprida värmen. Att driva luft-luftvärmepumpens fläkt kräver mindre energi, än att utvinna energi ifrån utomhusluften. Du sparar därför mer energi, om du använder en hög fläkthastighet, med en något lägre temperatur.
Om du använder din luftvärmepump för att få AC under sommaren har vi också några tips på hur du kan få den största besparingen (eller i alla fall säkra en så låg energiförbrukning som möjligt).
1
Högt fläktläge!När temperaturen stiger inomhus behöver din luftvärmepump jobba hårdare för att få ner temperaturen. Du kan hjälpa den på traven genom att öka hastigheten på fläkten så att den kalla luften kan spridas mer effektivt och längre in i rummet. När rummet sedan är så kallt som du vill ha det kan du sänka hastigheten på fläkten igen. Om du inte höjer fläktens hastighet kommer din luftvärmepump få jobba hårdare för att uppnå den inställda temperaturen vilket innebär onödigt slitage och större energiförbrukning.
Sänk intetemperaturen onödigt mycket! Det är en vanlig missuppfattning att ju lägre temperatur du ställer in, desto snabbare kommer rummet att kylas ner. Kylan kommer dock inte uppnås snabbare och din luftvärmepump kommer istället att få jobba hårt i onödan vilket drar mer energi. Istället bör du alltid ställa in den temperatur du vill ha eller någon grad lägre vilket kräver mindre energi av din luftvärmepump.
3
Stäng utevärmen med gardiner och markiser. Om du under dagtid drar för dina fönster med gardiner eller markiser kommer temperaturerna inomhus inte att öka lika mycket vilket leder till att din luftvärmepump inte behöver jobba lika hårt.
4
Vädra utrummet innan du startar din luftvärmepump. På kvällar och nätter sjunker utomhustemperaturen och du kan med fördel utnyttja den kyligare luften till att sänka din inomhustemperatur någon grad innan du startar din luftvärmepump för natten. Effekten blir en luftvärmepump som inte behöver jobba lika hårt för att få ner temperaturerna och energiförbrukningen minskar. I längden blir det många timmar av användning du sparar på att hjälpa luftvärmepumpen på traven.
5
Undvik auto-läget!Auto-läget innebär att luftvärmepumpen jobbar konstant för att upprätthålla den inställda temperaturen genom att tillföra kyla eller värme. Om luftkonditioneringen är på och det kommer in kall luft genom en dörr eller ett fönster kommer luftvärmepumpen därför att börja generera värme för att den inställda temperaturen ska förbli vilket drar onödig energi. Välj istället att enbart använda kylläget, då kommer din luftvärmepump pausa kyleffekten när den inställda temperaturen är uppnådd och användningen blir mer energismart och kostnadseffektiv.
Se till att serva luftvärmepumpen med jämna mellanrum. Vi rekommenderar service ungefär vartannat år. Under servicen rengörs pumpens alla delar, så att tekniken kan fungera lika smidigt och ostört som den gjorde då luftvärmepumpen var helt ny.
Se över ditt elavtal
Vare sig du redan har låtit installera en värmepump eller är i processen att köpa en, så kan det vara bra att även se över elavtalet. Trots att en värmepump i första hand utnyttjar förnyelsebar energi från utomhusluften, så krävs fortfarande en viss mängd elektrisk driftsenergi samt att förbrukningen av hushållsel kvarstår.