Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Julstängt 23-26 december

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Luftvärmepumpen värmer inte alls
Luftvärmepumpen blåser plötsligt kalluft
Luftvärmepumpen ger dålig effekt eller värmer dåligt

Luftvärmepumpen ger lite eller ingen värme

Ibland kan en luftvärmepump ge mindre värme. Här kan du reda ut om det är naturligt, enkelt löst eller något som är fel.

Luftvärmepumpen värmer inte alls

Upplever du att luftvärmepumpen inte värmer över huvud taget. Kolla detta:

Värmeläge inställt: Om värmepumpen ska ge värme, ska den vara inställd på HEAT, inte AUTO, COOL, avfuktning, SLEEP MODE etc. På vissa modeller symboliseras värmen av en sol. OBS! På många värmepumpar är symbolen för värme (sol) och kyla (snöflinga) väldigt lika och det är vanligt att man tar fel på dessa. Om värmepumpen står i AUTO-läget, ger pumpen kyla eller värme, för att hålla exakt den temperatur du har angett. I AUTO-läget är det därför normalt att värmepumpen ger kyla, och motverkar annan uppvärmning. Ändra läge till
Luftvärmepumpens värmeläge
Rimlig temperaturinställning: Om värmepumpen är inställd på maximal eller hög värme måste den avfrosta oftare, vilket kan få en motsatt effekt. Ställ in luftvärmepumpen på 20-22 °C.
Luftvärmepumpens temperaturinställning
Timer inställd: Om starttimern är inställd, har värmepumpen fått en signal om att den inte ska gå igång förrän vid ett visst klockslag och fungerar därför inte nu. Ta hjälp av din manual, för att kontrollera hur kontrollerar om starttimern är inställd och hur du stänger av den. Exempelvis kan timer visas som en klocksymbol på fjärrkontrollen.
Låg utomhustemperatur: Vissa modeller har inbyggda skydd för att inte starta vid för låg utomhustemperatur och kallstarter. Om temperaturen ute är kallare än -10 °C så behöver man ha tålamod innan utedelen startar kompressor och fläkt. Om temperaturen är kallare än -20 °C har vissa modeller en spärr för att starta och det kan dröja lång tid innan kompressorn börjar jobba.
Låg inomhustemperatur: Det behöver vara minst ca 8 grader i lokalen, för att värmepumpen skall kunna ge värme, för vissa modeller mer än så. Är det för kallt fungerar värmepumpen inte. Använd primär värmekälla såsom element, braskamin eller värmefläkt, för att höja temperaturen. När du får upp värmen, kommer luftvärmepumpen kunna hjälpa till igen.

Luftvärmepumpen blåser plötsligt kalluft

Upplever du att din luftvärmepump plötsligt blåser kalluft? Kolla detta:

Avfrostar luftvärmepumpen? När luftvärmepumpen körs i värmedrift och det är kallt ute måste den avfrosta sig själv med jämna mellanrum för att förhindra isbildning på utedelen. Värmepumpen “vänder” då på systemet och innedelen blir kall en kort stund för att utedelen ska bli varm. Fläkten i innedelen står still och känner man kring innedelen “faller” det kalluft, precis som ett kallras. Att en luftvärmepump inte ger någon värme under en kortare period är alltså helt naturligt och du behöver inte göra någonting. Möjligen kan du komplettera upp mer med din primära värmekälla, om du upplever avfrostningsintervallen som för kalla.
Om luftvärmepumpens avfrostning
Kylläge inställt: Kan någon råkat ställa in luftvärmepumpen på kylläge (COOL eller snöflinga)? I så fall ska du ändra läge till värme (HEAT eller sol). Tänk på att det kan ta en stund innan du börjar känna värmen från luftvärmepumpen.
Mer om kylläge
Autoläge inställt: Om värmepumpen står i AUTO-läget, ger pumpen kyla eller värme, för att hålla exakt den temperatur du har angett. I AUTO-läget är det därför normalt att värmepumpen ger kyla, och motverkar annan uppvärmning, om temperaturen i rummet blir för hög. Ändra läge till
Mer om autoläge

Luftvärmepumpen ger dålig effekt eller värmer dåligt

Upplever du att din luftvärmepump inte ger så bra effekt? Kolla detta:

Tilltäppta luftfilter: Om luftfiltren är tilltäppta kan inte luften cirkulera. Även om det finns värme i värmepumpen, kan den inte spridas ut i huset. Tilltäppta filter kan också i värsta fall orsaka brand i din värmepump! Dammsug eller tvätta filtren i enlighet med instruktionerna i din manual.
Så gör du rent luftvärmepumpens filter
Helt naturligt? När utomhus-temperaturen sjunker, kräver huset mer värme, medan pumpen ger mindre värme. Det är helt naturligt att uppleva en lägre inomhustemperatur under dessa omständigheter. Dålig isolering och andra omständigheter, som varierar från hus till hus, kan påverka denna effekt ytterligare. En värmepump är en kompletterande värmekälla, och du ska ha en primär värmekälla som hjälper värmepumpen, vid behov och särskilt under de kallare dagarna på året.
Mer om primär värmekälla
Låg fläkthastighet: Om fläktläget är inställd på lågt, kan det vara svårt för värmen att leta sig ut i huset. På vissa värmepumpar finns extra tysta lägen och dessa har vanligen mycket låg fläkthastighet, för att just ge så lite ljud som möjligt. Höj fläkthastigheten (ställ inte in värmen till mer än 25 grader).
Inställning av fläkthastighet
Igentäppt utedel? Om utomhusdelen täcks av snö, is, löv eller andra främmande föremål kan den inte få tillgång till den luft som den hämtar energi ifrån. Alltså kan värmepumpen inte generera någon eller dåligt med värme. Is/snö under värmepumpen som går hela vägen upp till själva pumpen, kan också blockera viktiga funktioner, och måste avlägsnas. Bryt strömmen innan något avlägsnas från utedelen, var varsam och använd handskar.
Avlägsna onaturlig isbildning
Luftvärmepumpens inställningar: Olika inställningar kan ge olika effekt vid olika förutsättningar. Prova dig fram genom att öka pumpens temperaturinställning, fläkthastighet och ändra luftflödesriktning. Och var noga med att komplettera med din primära värmekälla, såsom elradiatorer, om värmepumpen inte räcker till.