Husets ventilationssystem och frånluftsvärmepump
God ventilation i huset är ett måste, för att huset och familjen ska må bra. Mekanisk frånluft är ett måste för att en frånluftsvärmepump ska passa i ditt hus. Frånluftsvärmepumpen tar nämligen tillvara på den energi som finns i frånluften, som ska ventileras ut ur huset. Energin används sedan för att på nytt värma upp ditt hus. På så vis kan du få god ventilation samtidigt som du inte ventilerar ut varm luft i onödan.
Olika ventilationssystem
Det finns flera olika ventilationssystem. Det handlar dels om hur kontrollerad ventilationen är, men också om man återvinner värmen i ventilationen. Ofta använder man förkortningar, för att förklara vilket ventilationssystem det rör sig om.
Ventilationsbokstäverna står för:
- S - Självdrag
- F - Mekanisk frånluft
- T - Mekanisk tilluft
- X - Värmeväxling eller värmeåtervinning
Ibland används även förkortningen VP för värmepump i exempelvis FVP-system.
För att en frånluftsvärmepump ska fungera i ditt hus, behöver du ha mekanisk frånluftsventilation.
Mekanisk ventilation ett måste för frånluftsvärmepump
Mekanisk ventilation används i nyare hus, i och med att man har kommit på att självdragsventilation ofta inte fungerar optimalt, beroende på exempelvis isolering och värmekällor. Med mekanisk ventilation kontrolleras ventilationen och ett tillräckligt luftombyte kan säkerställas. Mekanisk ventilation delas upp i två sorter:
Mekanisk frånluftsventilation (F)
Vid mekanisk frånluftsventilation kontrolleras frånluften mekaniskt. Fläktar fläktar automatiskt ut luft ur huset, medan ny luft får ta sig in i huset på samma sätt som vid S-ventilation. Mekanisk frånluft började användas i stor utsträckning andra halvan av 70-talet och på 80-talet, för att komma till rätta med de problem som uppstått när man byggt allt tätare hus. Om man har mekanisk frånluftsventilation, kan man återvinna värmen i luften med hjälp av en frånluftsvärmepump.
Mekanisk till- och frånluft (FT)
Vid mekanisk till-och frånluftsventilation är både tilluften och frånluften kontrollerad mekaniskt. På så vis har man full kontroll över luftflödet i huset. Även mekanisk frånluft började användas i större utsträckning på 80-talet, för att komma tillrätta med de ventilationsproblem som uppstått under 70-talet. Det finns frånluftsvärmepumpar som fungerar med mekanisk till- och frånluft.
Värmeåtervinning (X) med frånluftsvärmepump eller FTX-aggregat
Värmeåtervinning i samband med ventilation började användas i stor skala på 80-talet. Idag har de flesta nybyggda hus, någon typ av mekanisk ventilation med värmeåtervinning. Frånluftsvärmepumpar (FX-system) är mycket vanliga i nybyggen, men även ventilationsvärmeväxlare (FTX-system) är vanliga.
Värmeåtervinning är i sig ingen egen ventilationstyp, utan en energibesparande åtgärd som används ihop med kontrollerad ventilation. För att kunna återvinna värme från ventilationsluften använder man värmeväxlare.
Mekanisk frånluft med värmeåtervinning (FX)
Vid FX-ventilation fungerar ventilation som vid mekanisk frånluft, men man återvinner värmen i ventilationsluften med hjälp av en frånluftsvärmepump. Frånluftsvärmepumpen använder sedan värmen för att återigen värma upp huset och tappvatten.
» Läs mer om mekanisk frånluftsventilation med värmeåtervinning
Mekanisk till- och frånluft med värmeåtervinning (FTX)
Mekanisk till- och frånluftsventilation med värmeåtervinning, fungerar som mekanisk till- och frånluftsventilation men värmen i ventilationsluften återvinns. På så vis kan man spara mycket energi.
» Läs mer om mekanisk till- och frånluftsventilation med värmeåtervinning