Svårare att tända braskaminen med mekanisk ventilation
En frånluftsvärmepump kräver att ditt hus är utrustat med mekanisk frånluftsventilation. Den mekaniska ventilationen arbetar för att ventilera luft ut ur huset. Luften dras sedan in i huset igen via friskluftsventilerna, där värme utvinns. Den mekaniska ventilationen skapar således ett ständigt undertryck i huset, vilket kan försvåra för dig att tända din brasa. Undertrycket leder nämligen till att luften letar sig utifrån och in genom skorstenen vilket kan försvåra tändningen. En vanlig lösning är att istället hämta förbränningsluften utifrån och på så vis skapa ett separat luftflöde. Även med ett separat luftflöde kan det dock vara lite svårt att få drag i en braskamin, när man har mekanisk ventilation.
Sammanfattningsvis är det mycket fördelaktigt att kombinera en luftvärmepump med en braskamin om du vill sänka dina energikostnader, så länge du testar dig fram till en lösning som fungerar för dig.
Läs mer:
Termostater och golvvärme
Om du har golvvärme i huset kan denna påverkas av att du eldar. Termostaterna känner av temperaturökningen och slutar producera värme, vilket kan leda till att golven blir kalla. För att undvika detta kan du testa inställningarna på värmepumpen tills du hittar ett läge som fungerar.
Placering av rumsgivare
Om du har en rumsgivare och denna är placerad för nära braskaminen kan det påverka temperaturen i resterande delar av huset då värmepumpen slutar producera värme. Fördelen är att din värmepump inte drar lika mycket energi medan du eldar, men nackdelen är att du kan få kallt i andra delar av huset. En åtgärd är att installera en värmeflyttare. Det är inte alltid negativt att värmepumpen arbetar mindre medan du eldar, eftersom energiåtgången minskar. Upplever du att det blir för kallt i resterande delar av huset kan det dock vara en idé att flytta på rumsgivaren till ett annat rum som är beläget en bit ifrån din braskamin.