Bergvärmepump på Gotlands län
Berggrunden på Gotland passar mindre bra till bergvärme och det krävs djupare borrhål för att få ut samma effekt som på fastlandet vid samma temperatur i berggrunden. Detta beror på att Gotlands berggrund består av kalksten och andra sedimentära bergarter med sämre värmeledningsförmåga än det urberg som större delen av Sverige vilar på.
Gotlands berggrund bildades betydligt senare än det svenska urberget. Berggrunden bildades då Gotland låg nära ekvatorn och utgjorde en tropisk korallrevsmiljö. Nära kusten finns det också risk för saltvattenspåverkan.Det kostar mer med djupare borrhål och därför är det idé att överväga en luft-vattenvärmepump eller jordvärme, om du bor på Gotland. Dessa alternativ ger ungefär samma besparing, men till en betydligt lägre investeringskostnad.
Hur långt det är ned till berggrunden påverkar också priset för installationen. Avståndet ned till berggrunden måste säkras upp med foderrör, så att inte jord och lera ramlar ned i borrhålet. Foderrör medför en merkostnad både i material och arbetsinsats, samtidigt som man måste borra ungefär lika djupt i själva berggrunden. Om det är långt ned till berggrunden, kan det också vara idé att överväga andra alternativ.
Allt du behöver veta om bergvärme på Gotland
- Du tänker helt rätt i att berggrunden på Gotland inte passar så bra till bergvärme.
- Du bör tänka på att söka om tillstånd från kommunen i god tid inför installationen.
- Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten.
Frågor och rådgivning kring bergvärmepumpar
- Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
- Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
- Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600.
Kort om vad en bergvärmepump är
Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ofta uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.
Hur mycket kan jag spara med en bergvärmepump?
Bergvärme (jordvärme och sjövärme) ger vanligtvis den största besparingen bland värmepumparna. Man brukar räkna med att man kan spara uppåt 70 % av den energi som går till att värma upp hus och tappvatten.
Vilka regler gäller för bergvärme på Gotland?
En bergvärmepumpsinstallation måste anmälas till kommunen. I vattenskyddsområden i Region Gotland kan man inte få tillstånd att borra för bergvärme överhuvudtaget, medan jordvärme i dessa områden kan tillåtas under vissa förutsättningar. För Visbys innerstad gäller specifika regler.
Anmälan eller tillstånd krävs i och med att det innebär en miljörisk att borra för bergvärme och placera en kollektorslang i berggrunden. Om något går snett, kan grundvattnet tyvärr ta skada oavsett om du är i Gotland eller något annat län. Därför är det viktigt att du anlitar certifierade borrare och installatörer - vilka du anlitar ska vanligtvis framgå i din anmälan.
När man borrar ett hål i marken på uppåt 200 meter, måste man ta hänsyn till annat som finns i marken. Det kan finnas olika typer av ledningar, rör och brunnar, men också i vissa fall tunnlar eller gruvor. Det måste exempelvis vara 20 meter mellan två energibrunnar, för att inte effekten i marken ska minska. I din ansökan till kommunen, ska det framgå vad som finns i marken och hur placeringen av ditt borrhål tar hänsyn till detta.