Bergvärmepump i Örebro län
Berggrunden i Örebro län brukar vara lämplig för bergvärme, men du bör ta reda på förutsättningarna just på din tomt. Det är också bra att komma ihåg att lönsamheten också är hög med den billigare luft-vattenvärmepumpen.
Temperaturen i berggrunden blir lägre ju längre norrut man kommer, men skillnaden är mindre än för utomhustemperaturen. Av den anledningen påverkas bergvärmen inte lika mycket av klimatet. Man måste däremot borra djupare borrhål, för att få ut samma effekt, när temperaturen i berget är lägre.
Allt du behöver veta om bergvärme i Örebro län
- Du tänker helt rätt i att installera bergvärme. Det brukar passa bra i Örebro län.
- Du bör tänka på att söka om tillstånd från kommunen i god tid inför installationen.
- Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten.
Frågor och rådgivning kring bergvärmepumpar
- Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
- Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
- Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600.
Kort om vad en bergvärmepump är
Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ibland uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.
Bergvärme har varit mycket populärt i Sverige på sistone. Det beror på att det är svårt att hitta en mer effektiv värmekälla. Samtidigt är investeringskostnaden stor och en nyinstallation kan innebära viss förödelse i trädgården.
Hur mycket kan jag spara med en bergvärmepump?
Med bergvärme brukar man kunna spara upp till 70 % av hushållets kostnader för uppvärmning och varmvatten, ett resultat som också syns i Energimyndighetens tester.
Vilka regler gäller för bergvärme i Örebro län?
Vid installation av bergvärme måste du ansöka om tillstånd från kommunen. Det är viktigt att du har anmält din installation i god tid, så att du verkligen vet att du får installera din bergvärmepump. Det kostar att ansöka om tillstånd, en avgift som du betalar oavsett om tillstånd beviljas eller inte. Avgiften varierar mellan olika kommuner men ligger ofta på 1000-2000 kronor.
Det är viktigt att ditt borrhål tar hänsyn till annat i marken. Det måste exempelvis vara minst 20 meter mellan två borrhål, för att effekten inte ska försämras. Tänk på att lämna in en komplett ansökan redan från början, så slipper du onödiga dröjesmål eller extra avgifter för en längre behandlingstid.