Bergvärmepump i Kalmar län
Berggrunden i Småland tillhör det svenska urberget och passar vanligen bra ihop med bergvärme, men lokala avvikelser förekommer. Berggrunden i södra Sverige håller en något högre medeltemperatur än i norr, vilket innebär grundare borrhål i Kalmar län än i norr.
Allt du behöver veta om bergvärme i Kalmar län
- Du tänker helt rätt i att bergvärme brukar passa berggrunden i Kalmar och Härjedalen.
- Du bör tänka på att söka om tillstånd från kommunen i god tid inför installationen.
- Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten.
Frågor och rådgivning kring bergvärmepumpar
- Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
- Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
- Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600.
Kort om vad en bergvärmepump är
Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ofta uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.
Hur mycket kan jag spara på bergvärme?
Besparingen med en bergvärmepump ligger vanligen på uppåt 70 %. Besparingen gäller både uppvärmning av huset och tappvatten. Energimyndighetens tester visar på liknande resultat.
Återbetalningen blir vanligtvis ganska lång, i och med att det kostar lite mer att installera bergvärme i Kalmars och många andra län. En luft-vattenvärmepump sparar nästan lika mycket som bergvärme, men kostar vanligtvis ungefär hälften att installera och har därför en betydligt kortare återbetalningstid.
Vilka regler gäller för bergvärme i Kalmars län?
Du måste som minst anmäla till kommunen att du ska installera bergvärme, i många fall måste du ansöka om tillstånd. Oavsett vilket, måste du få svar från kommunen att det är okej innan själva installationen påbörjas.
Tillstånd krävs delvis i och med att en felaktig installation kan påverka grundvattnet, som ofta används som dricksvatten. Av den anledningen kan det vara svårare att få tillstånd i vattenskyddsområden.
Det kostar att ansöka om tillstånd i alla län, såväl Kalmars län. Du betalar helt enkelt för vad det kostar kommunen att handlägga ärendet. Om du borrar utan tillstånd, får du en dyrare straffavgift. Brunnsborraren måste vara certifierad. I ansökan ska det bland annat ingå information om dig, fastigheten, brunnsborraren och installatören. Du får självklart hjälp av installatören att fylla i din ansökan.
Det är viktigt att din bergvärmeinstallation inte skadar annat i marken, som avloppsledningar. Ta reda på att det inte finns något i marken som tar skada, och följ de föreskrifter som gäller i din kommun. Det måste också vara minst 20 meter mellan två energibrunnar, för att inte kapaciteten ska minska.