Bergvärmepump i Blekinge län
Berggrunden i Blekinge län fungerar vanligtvis bra med bergvärme, men lokala avvikelser kan alltid förekomma. I och med att länet ligger i syd håller berggrunden en varmare medeltemperatur och man behöver därför inte borra lika djupt som man behöver norröver.
Allt du behöver veta om bergvärme i Blekinge
- Du tänker helt rätt i att installera bergvärme. Det passar bra i Blekinge.
- Du bör tänka på att söka om tillstånd i god tid innan installationen hos Blekinges kommuner.
- Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten.
Frågor och rådgivning kring bergvärme
- Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
- Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
- Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600.
Kort om vad en bergvärmepump är
Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ibland uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.
Bergvärme har varit mycket populärt i Sverige på sistone. Det beror på att det är svårt att hitta en mer effektiv värmekälla. Samtidigt är investeringskostnaden stor och en nyinstallation kan innebära viss förödelse i trädgården.
Hur mycket kan jag spara med en bergvärmepump?
En bergvärmepump är en bra investering då man uppskattar att besparingen vanligen ligger på uppåt 70 %. Detta gäller både uppvärmning av huset och tappvatten. Energimyndighetens tester visar också på dessa resultat.
Återbetalningen blir vanligtvis ganska lång, i och med att det kostar lite mer att installera bergvärme. En luft-vattenvärmepump sparar nästan lika mycket som bergvärme, men kostar vanligtvis ungefär hälften att installera och har därför en betydligt kortare återbetalningstid.
Vilka regler gäller för bergvärme i Blekinge län?
Det kostar att ansöka om tillstånd för bergvärme i Blekinge och alla Sveriges län, för att du betalar vad det kostar för kommunen att handlägga ärendet. Om du borrar utan tillstånd kommer du få en dyr straffavgift. Brunnsborraren du anlitar måste vara certifierad.
I ansökan ska det ingå information om dig, fastigheten, brunnsborraren och installatören. Du får självklart hjälp av installatören att fylla i din ansökan.
Det är viktigt att din bergvärmeinstallation inte skadar annat under mark, som avloppsledningar eller grundvattnet. Ta reda på att det inte finns något som kan ta skada, och följ de föreskrifter som gäller i din kommun. Det måste också vara minst 20 meter mellan två energibrunnar, för att inte kapaciteten ska minska.
En rekommendation är att placera din bergvärmepump minst 10 meter in på din tomt för för att göra det så optimalt som möjligt för både dig och grannen.