Steg för steg - skaffa bergvärme
Följ vår checklista för en trygg och lyckad installation av din bergvärmepump. Vi guidar dig genom alla steg, från borrning till installation av värmepump.
1. Välja bergvärmepump samt dimensionera borrhål
Våra rådgivare hjälper dig att hitta rätt bergvärmepump och dimensionering för borrhålet. Våra beräkningsverktyg och hjälpmedel hjälper oss att ta fram rätt bergvärmepump och dimensioner utifrån dina förutsättningar och behov.
Ring oss gärna på 0770-777 600 så hjälper vi dig.
2. Skicka in bilder på tomt
För att vi ska kunna förbereda borraren med rätt information om förutsättningarna på din tomt behöver vi bilder på tomten från dig. Bilderna hjälper oss att säkerställa att borrningen är möjlig, och ger borraren nödvändig information om borriggens framkomlighet. Exempel på eventuella hinder som försvårar för borriggens framkomlighet är häckar och buskar.
3. Efter lagd order
När vi har lagt en order så hamnar ärendet hos vår bergvärme-handläggare. Det dyker oftast upp lite fler frågetecken än vanligt vid köp av en bergvärmepump. Har du flera detaljerade frågor så hjälper handläggaren till med att besvara dessa. Handläggaren finns där för att hjälpa dig under hela processen.
4. Vi bokar in en preliminär vecka för borrningen
Ditt borrtillstånd måste godkännas av din kommun innan vi kan börja borra. För att du ska slippa vänta när du väl fått ditt godkännande ser vi till att snabbt boka in en preliminär tid direkt efter köp. Denna går att skjuta på om så skulle behövas.
5. Vi skickar över nödvändig information för ditt borrtillstånd
Vi skickar över den information som du behöver för att fylla i din ansökan till kommunen. Underlaget som du tar fram till kommunen, kan du även använda när du skickar in din borrplan till oss (punkt 6).
6. Borrplan
Utöver din ansökan till kommunen behöver du skicka in en borrplan till oss som visar en markering över platsen för borrningen. Det går att göra en enkel skiss av tomten och huset på ett vanligt papper, annars går det även bra att använda en dator och en satellitbild från Google.
För att undvika att borra i oönskade ledningar så behöver du vara noggrann med att kolla på www.ledningskollen.se när du gör din borrplan.
Läs mer:
» Allt om hur du skapar din borrplan
7. Du skickar in din ansökan till kommunen
Ansökan skickas in till din kommun. Säg till om det är några uppgifter som saknas så hjälper vi dig. Här kan du läsa mer:
» Så ansöker du om tillstånd för bergvärme
8. Inväntar godkännande från kommunen
Vi inväntar ett godkänt borrtillstånd från er kommun. När du fått ett godkännande mailar du det till oss. Om det är långa väntetider hos kommunen, eller om du får avslag, så får vi skjuta fram den inbokade borrningen tills tillståndet är beviljat.
9. Markera borrplatsen
Inför borrningen måste det finnas en markering på platsen där borrhålet ska göras, förslagsvis genom att sätta en pinne i marken.
10. Dags för borrning
Veckan innan borrningen är planerad fastställer Rototec en mer exakt tid tillsammans med er.
Läs mer:
» Så går borrningen av din energibrunn till
11. Kollektorslang läggs i borrhål
5-10 dagar efter borrningen är klar så läggs kollektorslang i.
12. Värmepump installeras
När kollektorslangen är på plats så är det dags för vår värmepumpsinstallatör att koppla ihop ditt nya värmesystem.