Komplettera vattenburna värmesystemet vid installation av bergvärmepump?
Om du går från en högtempererad värmekälla till en lågtempererad som bergvärmepump, kan du behöva se över det vattenburna värmesystemet. Med en lägre framledningstemperatur kan man behöva byta ut någon radiator mot en större och även säkerställa värme i utrymmen som tidigare fick spillvärme.
Har jag ettrörssystem eller tvårörssystem?
I ett ettrörsystem blir temperaturen lägre för varje element, vilket brukar kompenseras med större element längre bort i slingan. Vid tvårörssystem kan du styra värmen bättre till varje element, utan att de andra påverkas. Särskilt vid ettrörssystem kan man behöva kompensera lite för att värmepumpen och systemet ska funka optimalt tillsammans. Berätta för våra säljare vilket system du har, när du köper bergvärmepump, så hjälper de dig att sätta ihop en passande lösning för just ditt hus.
» Har jag ettrörsystem eller tvårörssystem?
Behöver jag komplettera det vattenburna värmesystemet?
Om du byter från en högtempererad värmekälla (ex. oljepanna, vedpanna) till en lågtempererad (värmepump) så kan du behöva byta ut en radiator eller två till en större, för att kompensera för den lägre framledningstemperaturen. Tänk också på att utrymmen som tidigare fick spillvärme från värmepannan kan behöva värme.
» Tänk på detta om du byter värmekälla till vattenburna radiatorer
Hur stora radiatorer behöver jag?
Hur stora radiatorer man behöver beror på framledningstemperaturen och vilket behov av värme rummet har. Generellt behövs lite större radiatorer, när man har en lågtempererad värmekälla som bergvärmepump. Dock är det vanligt att husets vattenburna radiatorer inte utnyttjas till max, så många gånger räcker det långt att dra upp termostaterna på max.
» Hur stort vattenburet element behövs?