I artikeln...
Fördelar med bergvärme
Nackdelar med bergvärme
Finns det alternativ?
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Här har vi listat olika fördelar och nackdelar med att ha en bergvärmepump som värmekälla.
Fördelar med bergvärme
Det finns många fördelar med bergvärme. Det finns stora möjligheter att spara energi och systemet kräver dessutom inte mycket underhåll. Här är fördelar med bergvärme.
1
Stor energibesparing: Bergvärme är en av de mest energieffektiva lösningarna som finns på marknaden. Med en bergvärmepump kan du spara uppåt 80 % mot att använda dig av en ren elpanna.
Energibesparing med bergvärme2
Lite underhåll: Bergvärmepumpen kräver inte mycket när det kommer till underhåll. Jämfört med många andra värmekällor krävs i praktiken nästan ingenting i löpande underhåll.
Underhåll och skötsel med bergvärmepump3
Håller bra: Hela bergvärmepumpen står inomhus, vilket gör att en bergvärmepump ofta håller något längre, än de värmepumpar som har en del som står utomhus.
Så länge håller en bergvärmepump4
Låga omkostnader: Investeringskostnaden är hög, men när väl allt är installerat, borrat och klart, kostar det inte mer att byta ut en bergvärmepump än en annan värmepump. Borrhålet förväntas ha en livslängd på ca 100 år och måste alltså inte borras om vid utbyte av bergvärmepump.
Allt om att byta bergvärmepump5
Stabil värmekälla: Berggrundens temperatur är relativt konstant. Det skiljer någon grad mellan södra och norra Sverige, men detta kan man lösa genom att borra ett djupare hål. Luftvärmepumpar som utnyttjar värmen i luften, tappar mer i effekt i norr, då utomhustemperaturen kan bli så låg att värmepumpstekniken knappt ger någon effekt. Därför är bergvärme ett bra val i Norrland.
Dimensionering av bergvärmeNackdelar med bergvärme
Det finns också en del nackdelar med bergvärme. Den vanligaste nackdelen är att det inte passar så bra överallt. I vissa områden passar det till och med riktigt dåligt. Här är nackdelar med bergvärme.
1
Fel berggrund? Bergvärme passar dåligt vid sedimentära bergarter, vilket är det vanligaste i Skåne, samt på Öland och Gotland. Då krävs djupare borrhål för att få tillräcklig effekt och installationen blir mycket dyrare.
När passar det med bergvärme?2
Långt ner till berggrunden ger dyrare installation. Det kostar nämligen betydligt mer för varje meter det är ner till berggrunden, än för en meter i rent berg. Samtidigt ger avståndet ner till berget ingen värme till bergvärmepumpen; man måste fortfarande borra lika djupt i berget, när man väl når det.
Borrning för bergvärme3
Förstörd trädgård: Hela trädgården blir inte förstörd, men du måste gräva ner slangarna mellan borrhålet och huset. Dessutom måste du in med en stor borr, som också kan förstöra delar av gräsmattan och planteringar.
Placering av borrhål och skapa borrplan4
Dyr investering: Att installera bergvärme är betydligt dyrare än att installera en luft-vattenvärmepump, i och med att borrningen kostar ganska mycket. Samtidigt uppnår dagens luft-vattenvärmepump nästan samma effekt som en bergvärmepump.
Investeringskostnad för bergvärmeLuft-vattenvärmepump istället?
En luft-vattenvärmepump kan många gånger vara ett bättre alternativ än bergvärme vid nyinstallation. Men är det lika effektivt? Läs vårt blogginlägg för att ta reda på svaret.