Hur byter jag anod i min varmvattenberedare?
- Börja med att stänga av huvudvattenkranen.
- Öppna upp en eller fler vattenkranar för att lätta på vattentrycket.
- Använd en skruvmejsel eller liknande för att lossa på det skyddande plastlocket som sitter ovanpå anoden och skruva sedan loss din offeranod.
- Skruva fast din nya offeranod på samma plats och sätt tillbaka plastlocket. Märker du att stora delar av din anod har fräts bort bör du i framtiden kontrollera och byta anod oftare för att undvika skador på din varmvattenberedare.
Att byta anod är enkelt och bör göras regelbundet för att förlänga livstiden på din varmvattenberedare. Om du har hårt vatten behöver du troligtvis byta anod en gång om året, annars räcker det vanligtvis med vart tredje år.
Hur vet jag om jag behöver byta anod?
Du ska alltid kontrollera din anod regelbundet och gärna mer ofta om du vet att du har hårt vatten. En generell riktlinje är att byta anod ungefär vart tredje år, men det varierar beroende på vattenkvalitet. Du märker att du behöver byta anod om det börjar lukta illa eller om det har uppstått rostskador på din varmvattenberedare.
Vad gör en anod?
En anod, även kallad offeranod är en stav placerad inuti varmvattenberedaren vars främsta uppgift är att skydda beredaren från rost. Staven som är gjord i magnesium eller zink skyddar din varmvattenberedare genom att uppta rosten som skapas av orenheter i vattnet så att beredaren inte utsätts för rostangrepp. Om du inte byter anod kommer emaljen i din beredare börja rosta vilket tillslut leder till att det går hål och vattnet börjar läcka ut.
Var sitter en offeranod?
På de flesta varmvattenberedare sitter anoden på ovansidan av din varmvattenberedare och ser ut som en mutter. Muttern täcks oftast av ett plastlock. På vissa varmvattenberedare är anoden placerad på undersidan. Var noga med att kontrollera vart din offeranod sitter när du installerar din beredare, så att du kan lämna tillräckligt mycket utrymme för att skruva loss anoden när den ska kontrolleras eller bytas ut.