Golvvärme i källare
Härliga varma golv i källaren är för många en dröm. Men vad krävs egentligen för att få golvvärme i källaren? Vad är viktigt att tänka på?
Passar det med golvvärme i källaren?
Ja, på många sätt passar det riktigt bra med golvvärme i källare. Det är alltid en fördel att ha golvvärme långt ner i huset, eftersom värme stiger uppåt.
Samtidigt är det väldigt viktigt att källaren är tillräckligt välisolerad. Annars kommer mycket värme gå förlorad i marken och du kan få andra problem såsom fuktproblem. Källare är vanligt i hus från tidigt 1900-tal, men de var inte avsedda som boyta. När man nu gärna vill inreda dessa utrymmen, kan man få problem, särskilt med fukt.
Viktigt att kontrollera så att golvvärme funkar
Det är viktigt att du kontrollerar fuktnivåerna i källaren innan du installerar golvvärme. Om din källare har problem med fukt, måste detta åtgärdas innan du installerar golvvärme, då detta kan förvärra situationen.
Du bör också ta hjälp av en kunnig byggtekniker, som kan fastställa om det är en bra idé att installera golvvärme i din källare.
Måste man isolera under golvvärmen?
Det ska finnas gott om isolering under golvvärmen. Om det är en modern platta, så brukar man alltid ha isolering under plattan och vanligtvis även bygga in golvvärme i plattan redan från start. I äldre hus är detta inte alltid fallet. Länge byggde man också platta på mark med isolering ovanpå istället för under. Har du inte den isolering som krävs, måste det isoleras.
Det kan gå att isolera ovanpå det befintliga golvet, men detta bygger naturligtvis väldigt mycket på höjden och det är ovanligt att äldre källare har särskilt högt i tak.
Alternativet är att bila ut, isolera och sedan gjuta nytt betonggolv med golvvärmeslingor i.
» Hur mycket bygger golvvärme på höjden?
El-golvvärme eller vattenburen golvvärme?
I källare är det vanligast att man väljer vattenburen golvvärme, som man också kan gjuta in i plattan. Men har du direktverkande el som uppvärmningssystem, funkar det naturligtvis bra även med el-golvvärme. Det är också vanligt att välja el-golvvärme om man bara vill värma upp en mindre yta.
» El-golvvärme eller vattenburen golvvärme