Hur stort vattenburet element behövs?
Det viktigaste när det kommer till välja rätt vattenburet element, är att välja rätt storlek eller kapacitet.
Vilken kapacitet behövs på vattenburet element?
Storleken på rummet, är det viktigaste faktorn när du ska säkerställa att du väljer rätt element. Om du har normal takhöjd (2-2,5 meter) och isolering, kan man räkna med 70-75 W per kvadratmeter. Tänk alltid lite högre ju mer ytterväggar rummet har och om huset är äldre med sämre isolering.
Man kan också räkna på volymen i rummet. Då räknar man med 35 W / m3 och vid två ytterväggar kan man gå upp till 40 W / m3.
Dimensionering om du har ettrörssystem
Om du har ett ettrörssystem, passerar det varma vattnet element efter element i samma slinga. Här behöver du tänka lite annorlunda när det kommer till dimensioneringen av de senare radiatorerna i kedjan, eftersom de får mindre varmt vatten (och så vet du om du har ett ettrörssystem):
Element nr | Uträkning |
1 | standard |
2 | standard x 1,07 |
3 | standard x 1,072 |
4 | standard x 1,073 |
5 | o.s.v. |
Dimensionering beror på värmekälla
Dimensioneringen beror också på vilken framledningstemperatur du har ut i systemet, vilket i sin tur beror på värmekällan. Förr eldade man vanligtvis i en panna av något slag och då skapades radiatorsystem som klarade riktigt höga temperaturer. Har man nu bytt till en värmepump, som är mer effektiv vid lite lägre temperaturer, kan det vara idé att gå upp lite effekt på radiatorerna. Detta gör du genom att titta efter rätt ΔT-värde i den tekniska datan.
» Att tänka på med vattenburna radiatorer vid byte av värmekälla
Vad innebär DT eller ΔT?
DT är skillnaden mellan temperaturen i rummet och radiatorns medeltemperatur. Kan ibland även skrivas som ΔT (delta-T). Vid en lägre framledningstemperatur (värmepump), får man ett läge DT-värde och måste därför ha radiatorer med högre effekt (större), för att de ska kunna värma upp samma yta. Har du en hög framledningstemperatur kan du titta på effekten vid DT 50 °C i tabellerna, medan du tittar efter effekten vid DT 30 °C eller DT 35 °C o du har eller vill säkra upp för en värmepump i framtiden.
- DT 30 °C för värmepump
- DT 50 °C högtempererad värmekälla
Ofta kan du få information om radiatorns effekt vid olika DT-värden i den tekniska data, produktblad eller beräkningstabeller - alltså vilken effekt samma radiator ger vid olika DT, så det är inte säkert att du behöver räkna på detta. Om uppgiften saknas, kan du läsa nästa stycke.
Om det inte finns uppgifter för lågtempererade system
Finns inte information för lågtempererade system, så kan du räkna ut, vilken effekt radiatorerna behöver om det bara finns information om DT 50 °C. Vid DT 35 °C multiplicerar du effektbehovet du har med 1,57 och vid DT 30 °C med 1,92.
Vad innebär det? Att om du fått fram att du behöver en kapacitet på 600 W för att värma ett rum så tar du 600 W gånger 1,57 (DT 35 °C), för att få fram vilken effekt du ska välja på radiatorn. I detta fall behöver du välja en radiator med effekt på 942 W vid DT 50 °C, för att det ska fungera med lägre framledningstemperatur.
Finns det en poäng i att överdimensionera eller underdimensionera?
Nej, det gör det egentligen inte. Du kommer få bäst effekt och värmespridning om du väljer rätt storlek på dina radiatorer. Möjligen kan man välja att dimensionera efter en lägre framledningstemperatur, för att försäkra sig inför framtiden och att ge sig själv möjligheten att installera värmepump längre fram.
Räkneexempel
Vi har ett normalhögt rum på 12 m2 med standardisolering.
- Det innebär att rummet har ett effektbehov på 900 W (12 m2 x 75 W).
- Skulle det dessutom röra sig om andra radiatorn i ett ettrörssystem landar vi på 963 W (900 W x 1,07).
- Om vi inte kan få fram uppgifter om effekt vid lägre DT och radiatorsystemet värms av en värmepump, räknar vi fram att vi behöver en radiator med en effekt på 1849 W (963 W x 1,92).
Läs mer om element och radiatorer
- Hur stort element behöver jag?
- Jag ska byta värmekälla - passar elementen det nya systemet?
- Om vattenburet uppvärmningssystem