Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Oljefyllda element eller konvektor-element?
Hur kraftiga element behövs?
Vilken spänning - 220 V eller 420 V?

Vilket el-element ska jag välja?

Oljefyllda element eller konvektorelement? Vilken spänning? Hur stora eller kraftiga element behöver jag? Tycker du också att det är lite krångligt att reda ut vilka element du ska välja. Vi reder ut de olika valen.

Olika sorter för olika ändamål

Till stor del är det hur du vill använda ditt el-element som avgör vilken sort du ska välja. 

Oljefyllda element

Oljefyllda element påstås ofta vara energieffektivare. De ger i alla fall en jämnare värme och behåller värmen bättre, men de är sämre mot kallras, om du ska placera elementet under ett fönster. Olje-element luktar inte bränt och ger bättre luftfuktighet i utrymmet.

» Läs mer om oljefyllda element

Konvektor-element

Den stora fördelen med konvektor-element är att de finns både som fristående och vägghängda. Ett fristående element är praktiskt när man tillfälligt behöver värma upp en yta och det värmer snabbt. Tänk dock på att konvektorelement inte ska användas när ingen är på plats.

Hur kraftiga element behövs?

Att dimensionera elementen rätt är viktigt, för att du ska få tillräcklig effekt. Ofta byter man ut gamla el-element och då finns en naturlig plats av en viss storlek för det nya elementet. Men även vid samma höjd och bredd, kan man välja olika djup för att få mer eller mindre effekt.

» Ta hjälp av vår dimensioneringsguide för el-element

Vilken spänning - 230 V eller 400 V?

Detta val är framför allt viktigt för dig som ska byta ut gamla el-element, eftersom det påverkar möjligheten att installera nya. Element med 230 V har stickpropp och du kan därför installera dem själv. El-element med 400 V måste däremot kopplas in av en elektriker. Att man ofta har 400 V till el-elementen när man installerar många i ett hus, beror på att elektrikern då lättare kan få en jämn belastning av faserna i huset.

Vägghängda eller fristående element?

Om du vill ha vägghängda eller fristående el-element beror återigen till stor del på hur du vill använda dem. Om det är din primära värmekälla, som behöver finnas som back-up i hela huset är det lämpligt med vägghängda, då dessa hamnar mer i skymundan och du undviker att snubbla på element och sladdar. Om du däremot tillfälligt vill kunna värma lite extra i olika utrymmen är fristående ett riktigt bra alternativ. Ett fristående el-element kan du enkelt flytta dit du behöver det som mest för stunden.

Vilka termostater ska man ha?

Det element du väljer kommer generellt med termostat, så det är inget du måste välja aktivt. Det är termostaten som avgör vilken temperatur det blir i huset. Idag finns möjlighet att välja smarta termostater, som kan styras med en app i telefonen. 

Till element
Här hittar du alla våra element. Se vilket som passar just ditt behov!