Allt om att byta element
När man ska byta ut sina el-element är det bra att man har planerat det hela inför bytet. Allt från vilka element det är man ska byta till och vilken effekt man behöver till att anlita en elinstallatör (om en sådan behövs).
Kan jag byta element själv?
Gäller det en radiator med stickkontakt kan du lösa det själv, annars är det en fackman som måste göra det. Detta beror på att det handlar om en fast elinstallation och en sådan får enbart utföras av en behörig elektriker enligt lag. För att försäkringen ska täcka eventuella missöden måste alla fasta elinstallationer utföras av en behörig elinstallatör.
Hur lång tid tar det att byta el-element?
Att byta sina elradiatorer tar inte så lång tid, beroende på hur många element det gäller. Man brukar kunna räkna med ungefär en dag för att byta alla elelement i ett vanligt småhus. Elinstallatörer brukar räkna med en timme per element, beroende på om elektrikern arbetar ensam eller inte och om det eventuellt uppstår några problem vid installationen. Elektriker brukar ta en timme per element.
Effekt på el-elementet
Det är viktigt att inför sitt byte av elradiator veta vilken den nuvarande effekten är och om den räcker i dagsläget. Om man gjort eller kommer att göra några förändringar gällande husets isolering, påverkar detta vilken effekt elelementet bör ha. Han du exempelvis nyligen tilläggsisolerat huset kan effekten på elementet eventuellt minskas. Elinstallatören kan hjälpa till med vilken effekt som elementet bör ha. Alla element har en maxkapacitet och klarar bara upp till en viss Watt, så det är viktigt att välja rätt.
» Dimensionering av el-element
Varför byta ut sina gamla elradiatorer?
Det finns olika anledningar till varför man bör byta ut sina gamla el-element. Främsta anledningen är att elementet är gammalt och därför behöver bytas ut. Att man vill minska energiförbrukningen i hemmet, är också en anledning till att byta element. Gamla elelement bränner dessutom damm och kan till och med utgöra en brandfara. Man kan även förbättra inomhusluftens kvalitet genom att byta från gamla elradiatorer till nya, mer moderna elradiatorer, kanske sådana som är fyllda med olja?
» Varför ska man välja oljefyllda el-element?
Vad kostar det att byta element?
Att byta ut sina element medför naturligtvis en kostnad. Men den kostnaden kan man spara in genom den lägre energikostnad som ett byte innebär. När man byter element passar man även på att kolla så att de blir rätt dimensionerade. Beroende på om man från början har för låg eller för hög effekt kan man efter bytet spara pengar även där. Antingen då man kan köpa ett mindre element alternativt slipper stötta upp med en annan värmekälla för att få en jämn inomhustemperatur.
» Vilket el-element ska jag välja?
Byta termostat
Termostaten går oftast sönder först. Ofta kan man köpa en ny termostat, men är elementet redan gammalt kan det vara idé att istället byta ut hela elementet mot ett nytt.
Förberedelser inför bytet
Det är alltid bra om du planerar inför bytet, så att du vet att det blir riktigt gjort. Här är en checklista över vad som är bra att tänka på inför bytet:
Checklista byta element
- Ska du byta element i en bostadsrätt är det viktigt att höra med fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen först.
- Kolla hur många radiatorer du ska ha.
- Kolla vilken effekt på radiatorerna du ska ha.
- Kontakta elinstallatör (om fast installation).
- Beställ elementen du ska ha.