Legionella i varmvatten
Legionella är en bakterie som förökar sig i ljummet vatten. Man kan smittas av legionella om man andas in vattenånga med bakterier. Det finns därför en risk vid varmvattenberedning att legionella förökar sig i tanken och smittar individer vid dusch och bad.
Så skyddar du dig mot legionella
Egentligen behöver du inte oroa dig särskilt mycket för legionella. Faktum är att det inte finns ett enda känt fall där någon blivit smittad i hemmiljö. Detta beror troligtvis till stor del på att många varmvattenberedare och ackumulatortankar med varmvattenberedning har ett inbyggt skydd mot legionella.
Det är inte farligt att dricka vatten med legionellabakterier utan man måste andas in vattenånga med bakterier i och på så vis få ner dem i lungorna. Sjukdomen smittar inte mellan människor. Risken uppstår därför vid dusch och bad. Det är ingen slump att vi såg utbrott på badhus 2023.
Skyddet mot legionella innebär att tanken med jämna mellanrum höjer temperaturen till en nivå som tar död på legionellabakterierna. För varmare värmekällor är inte detta ett problem. Vid värmepumpar och elvarmvattenberedare behöver elpatronen då och då höja temperaturen tillfälligt så att eventuella legionellabakterier dör. Det är viktigt att du inte kompromissar med skyddet mot legionella, för att spara pengar.
Om varmvattenberedaren saknar ett speciellt skydd mot legionella, kan man istället se till att temperaturen är tillräckligt hög i tanken och rör det sig om en tank som naturligt jobbar med högre temperaturer behövs inte ett legionella skydd.
Viktiga temperaturer för legionella
Så länge temperaturen är tillräckligt hög dör legionellabakterierna. Men vilken effekt ger olika temperaturer?
- Kallvattnet bör vara under 18 °C.
- Vid 50°C dör 90 % av legionellabakterierna på 5-10 timmar.
- Vid 60°C dör 90 % av legionellabakterierna på 10 minuter.
- Vid 70°C dör 90 % av legionellabakterierna på 10 sekunder.
Detta är legionella
Legionellabakterier kan orsaka en slags lunginflammation, som också går under namnet legionärssjukan. Detta namn beror på att man först identifierade sjukdomen då en många legionärer (eller krigsveteraner) smittades på en konferens, som hölls i Philadelphia 1977. Bakterierna kan också orsaka pontiacfeber, som påminner om influensa. Sjukdomens dödlighet är mellan 5-30 %, men risken att drabbas är också större om man har ett nedsatt immunförsvar, röker eller har en hög ålder, så många som drabbas är också mer benägna att bli riktigt sjuka.