Radiator och element för värmespridning
En radiator är samma sak som det man i vardagligt tal kallar “element”. I det här avsnittet går vi igenom olika typer av radiatorer. De två huvudtyperna är vattenburen radiator samt elradiator eller mer vardagligt vatten-element och el-element.
Radiatorer för vattenburen värme
Vattenburen värme blir allt vanligare för värmespridning. Det finns huvudsakligen två system, antingen radiatorer eller golvvärme att välja på. Radiatorer i ett vattenburet system kan vara seriekopplade i ett ettrörssystem eller parallellkopplade i ett tvårörssystem. Vattnet blir kallare ju längre från värmekällan radiatorn befinner sig i ett ettrörssystem.
Ettrörssystem
I ett ettrörssystem är radiatorerna seriekopplade och man har alltså flera radiatorer efter varandra i samma slinga. När varmt vatten har varit uppe i ett element och avgett värme, blandas det upp med det varma vattnet i slingan. Detta innebär att vattnet i slingan blir svalare efter varje element, vilket ofta kompenseras med större element senare i slingan. Förändringar på ett element påverkar därför alla i slingan.
Ettrörssystem brukar fungera med en värmepump, om man ställer in systemet rätt. Att det bara är ett rör och storleken på röret, brukar inte vara något problem. Man kan dock behöva byta ut några element, för att hantera den lägre framledningstemperaturen.
Tvårörssystem
I ett tvårörssystem är radiatorerna parallellkopplade. Här kommer värmen in från ett rör och ett annat rör tar tillbaka det nedkylda vattnet till värmekällan. Det innebär större möjligheter att påverka värmen du får från varje element. Tvårörssystem brukar enkelt kunna utnyttjas av en värmepump.
Har jag ettrörs- eller tvårörssystem?
Vill du veta mer om ettrörssystem och tvårörssystem och reda ut vilket system du har hemma? Klicka dig vidare på länken nedan:
» Har jag ettrörssystem eller tvårörssystem?
Radiatorer för direktverkande värme med direktverkande el
Alternativet till vattenburen radiator är elradiator. El är dyrt i längden och andelen hushåll med direktverkande el minskar, då detta inte används i nybyggen. Idag använder man sig ofta av oljefyllda radiatorer vid direktverkande värme, då dessa till skillnad från de gamla el-elementen är mer gynnsamma för inomhusklimatet. De ger dessutom "spillvärme" även efter att termostaten slagit av.
Elements placering och storlek
För att motverka kallras brukar en radiator placeras under ett fönster. Det är bra om radiatorn är lika bred som fönstret. Kallras är när den lägre temperaturen utomhus kyler ner luften närmast fönstret på insidan. Den kalla luften blir tyngre, sjunker och så att säga “rinner” ut över golvet. Det skapar en obehaglig känsla av drag som man vill motverka. En vattenburen radiator behöver vara större för att avge samma mängd värme. Till skillnad mot en vattenburen radiator är det effekten och inte storleken som har betydelse hos en elradiator.
Läs mer:
Säkerhet med element och radiatorer
En elradiator kan bli mycket varm. Det vattenburna systemet är därför bättre ur säkerhetssynpunkt. En vattenburen radiator blir aldrig så varm som en elradiator kan bli och är därför säkrare om det finns barn i hushållet. Det går även att hänga saker över vattenburna radiatorer om man vill torka till exempel en fuktig handduk. Oljefyllda el-element är också säkrare ur samma aspekt.
Panel- och sektionsradiator
Det som kallas panelelement är ibland monterade på väggen och sprider värme genom värmestrålning. En sektionsradiator fungerar ofta bättre än en panelradiator för att ta hand om den kalla luften vid ett fönster. Den har en högre andel konvektion som innebär värmetransport genom rörelse. Det ger bättre värmespridning än enbart genom värmestrålning.
Lufta vattenburen radiator
Har du ett vattenburet system och du tycker att det ger dålig värme? Det kan vara dags att lufta det. Se vår kompletta guide!
Mer om element och radiatorer