Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Olika klimatzoner i Sverige
Uppvärmningsbehov i olika stora hus
Vilka värmekällor passar var?

Geografins påverkan på uppvärmning

Vi bor i ett avlångt land, med stora avstånd från norr till söder. Det gör att vi har mycket olika klimat. Faktum är att det då artikeln skrivs är både sommar, höst och vinter i Sverige samtidigt. Klimatet påverkar i stor utsträckning hur mycket uppvärmning som behövs och även till viss del vilka värmekällor som passar.

Olika klimatzoner

I olika delar av kunskapsbanken använder vi oss av en klassisk indelning av Sverige i fyra klimatområden. Det är för att du lättare ska kunna förstå hur klimatet där du bor påverkar din uppvärmning. Man skulle naturligtvis kunna vara betydligt mer detaljerad än så, och lokala variationer förekommer inom zonerna.

klimatzoner i Sverige

Klimatzon 1 - Sveriges kallaste

Klimatzon 1 är Sveriges kallaste. Den ligger i norra Sverige och omfattar en del av kusten vid Bottenviken, men också i princip hela fjällkedjan. Lappland, Norrbotten, Jämtland, Härjedalen, de nordliga delarna av Västerbotten eller de östra delarna av Dalarna, Ångermanland och Medelpad tillhör den här klimatzonen.

Uppvärmningsbehov:

  • Litet hus - 15 400 kwh/år
  • Mellan hus - 21 700 kwh /år
  • Stort hus - 28 000 kwh/år

» Luftvärmepump - förbrukning och kostnad klimatzon 1

Klimatzon 2 - mellersta Sverige och Norrlands kusten

Klimatzon 2 ligger främst i norra och mellersta Sverige. Området omfattar stora delar av Norrlandskusten med också en del av Svealands inland. Här hittar vi delar av Västerbotten, Ångermanland, Medelpad, Dalarna, Värmland, Uppland och Västmanland, samt hela Hälsingland och Gästrikland.

Uppvärmningsbehov:

  • Litet hus - 13 200 kwh/år
  • Mellan hus - 18 600 kwh /år
  • Stort hus - 23 000 kwh/år

» Luftvärmepump - förbrukning och kostnad klimatzon 2

Klimatzon 3 - södra Sverige

Klimatzon 3 har ett milt klimat. Hit tillhör de sydligare delarna av Sverige, bara in längst i syd. Här ska du titta om du bor i Uppland, Södermanland, Östergötland, södra Värmland, Dalsland, de inre delarna av Västergötland, Småland, Öland eller på Gotland.

Uppvärmningsbehov:

  • Litet hus - 11 000 kwh/år
  • Mellan hus - 15 500 kwh /år
  • Stort hus - 20 000 kwh/år

» Luftvärmepump - förbrukning och kostnad klimatzon 3

Klimatzon 4 - sydligaste Sverige och Västkusten

Klimatzon 4 är Sveriges varmaste klimat. Det rör sig om de allra sydligaste och sydvästra delarna av Sverige. Här ska du läsa om du bor i Bohuslän, Göteborgs området, Halland, Skåne eller Blekinge.

Uppvärmningsbehov:

  • Litet hus - 9 100 kwh/år
  • Mellan hus - 12 850 kwh /år
  • Stort hus - 16 600 kwh/år

» Luftvärmepump - förbrukning och kostnad klimatzon 4

Vilka värmekällor passar var?

Värmekällor som bygger på eldning passar bra i hela Sverige - det rör sig exempelvis om vedpanna, braskamin, pelletspanna och oljepanna. Direktverkande el och elpanna fungerar bra i hela Sverige, men där energibehovet är större i norr, är det ännu mer lönsamt att se sig om efter en mer energieffektiv lösning.

Hur är påverkas värmepumpar av klimatet?

När det kommer till värmepumpar, så finns det flera olika sorter och de påverkas olika mycket av klimatet. Värmepumpar som hämtar energi från utomhusluften (luftvärmepumpar och luft-vattenvärmepumpar), tappar mer i effekt i norra Sverige, även om de fortfarande kan ge en bra energibesparing. Där klimatet är riktigt kallt kan det dock vara idé att ha något mer komplement än el-element/elpatron, exempelvis en braskamin, för att dra ner elkonsumtionen när det är riktigt kallt ute och värmepumpen inte riktigt räcker till.

Frånluftsvärmepumpar fungerar bra i hela Sverige, eftersom energikällan, frånluften, är uppvärmd. Dock krävs mer energi för att värma ett hus i kallare klimat och det kommer att krävas mer tillskott från elpatronen i kallare områden.

Bergvärmepumpar är ett utmärkt alternativ i hela Sverige. Berggrunden håller en jämn temperatur över året och bergvärmepumpen har därför en stabil tillgång till värme hela året oavsett utomhustemperatur. Dock kan det krävas lite djupare borrhål i kallare klimat, eftersom berggrunden där också är något kallare.

» Läs mer om olika värmekällor

Krångliga ord om uppvärmning?
Tycker du att det är lite svårt att förstå några av facktermerna kring uppvärmning? Ta hjälp av vårt uppvärmningslexikon.