Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Ventilation i garage
Uppgrada kallgarage till varmgarage
Skydda garaget med en avfuktare

Garage - Ventilation, värmekälla och isolering

Har du ett garage i huset eller ute på tomten? Här går vi igenom vad som kännetecknar garage och hur du får ett välfungerande garage där bilen mår bra.

Vad är garage?

Ett garage är en byggnad där man parkerar en bil. Garage kan vara fristående eller sitta ihop med huset. Ett kallgarage är ouppvärmt medan ett varmgarage har viss eller full värme under vinterhalvåret. Det är också väldigt vanligt att man förvarar saker i garage; ibland så mycket att bilen måste stå ute.

I många hus finns garaget i källaren. Detta gäller särskilt i lite äldre hus.
På 40-talet ville man gärna ha garage, även om man inte nödvändigtvis hade en bil att ställa där.
I garage har vi inte samma krav på isolering. Vill du värma garaget kan det därför krävas lite extra effekt.
Luftvärmepump kan hjälpa till att värma garaget till låga omkostnader. Tänk bara på att det kan krävas lite extra effekt.
Många garage står kalla eller har endast underhållsvärme. En avfuktare kan hjälpa till att hålla fuktproblem borta.

Redan på 30-talet började man bygga garage i husens källare och ännu vanligare blev det på 40-talet. Garaget blev lite av en statussymbol, även om det inte var så säkert att man faktiskt hade en bil att ställa där.

Ska jag ha kallgarage eller varmgarage?

Ett kallgarage är ofta betydligt billigare att bygga, men har en mer begränsad användning. Varmgaraget är dyrare men kommer med många fördelar: bilen och sakerna som förvaras där mår bättre, du slipper sätta dig i en nerkyld bil på vintern och huset brukar öka mer i värde. Om du bygger ett kallgarage kan det vara klokt att isolera lite extra redan från början, så är det lättare att uppgradera senare.

Avståndet till huset påverkar

Ska du ha en dörr rakt ut i garaget från huset, är det särskilt lämpligt med varmgarage, så du kan gå och hämta grejer där, utan att behöva ta på dig massa extra kläder på vintern. Här kan du också lättare utnyttja samma värmekälla som i huset, vilket oftast gör det lättare och billigare att värma upp.

Ligger garaget en liten bit bort, kan det fortfarande gå att använda husets vattenburna värme, även om det är lite krångligare. Elvärme kanske i kombination med en luftvärmepump kan då vara ett bättre alternativ. Satsar du på ett kallgarage och inte vill dra el dit, kan du skaffa ett litet solcellspaket för att exempelvis få tillgång till belysning.

» Solcellspaket för garage

Krångliga ord?
Ta hjälp av vårt huslexikon för att reda ut vad de krångliga termerna betyder.

Att tänka på när du har kallgarage

Ett kallgarage som inte har någon värmekälla och bristfällig isolering riskerar att drabbas av mögel och fukt, särskilt under vinterhalvåret. Alla utrymmen som är ouppvärmda lider större risk för att drabbas av fukt och mögel. För dig som förvarar bilen, eller verktyg, i garaget är fukten ett problem eftersom du vill hålla rosten borta. 

Se över ventilationen i garaget

Ventilation behövs för att få bort oren luft och kan hjälpa att få bort fukt vid rätt förutsättningar. Men ventilation i kalla utrymmen är ingen garanti för att inte fuktnivåerna ska bli för höga. I januari ligger den relativa luftfuktigheten utomhus generellt på 85-95 % i hela Sverige, vilket skapar rätt förutsättningar för både mögel och röta. Ventileras fuktig luft in i ett varmare utrymme kommer den relativa luftfuktigheten att sjunka, men det sker inte om utrymmet håller samma luftfuktighet som utomhus.

Säkerställ att du har friskluftsventiler i ditt garage, för att säkerställa att du har ett tillräckligt luftombyte. Det kan också vara idé att ha en mekanisk frånluftsfläkt som säkerställer luftombyte. 

» Läs mer om hur du kontrollerar och rengör din ventilation här.

Uppgrada kallgarage till varmgarage

Det kan gå att konvertera ett kallgarage till ett varmgarage. Det handlar dels om att tillsätta en värmekälla, men vanligtvis krävs också mer isolering i väggar, garageport och eventuella fönster, för att inte uppvärmningen ska sluka energi. 

Installera en kompletterande värmekälla och isolera

Kanske tänker du att det låter onödigt att slösa energi på att värma upp garaget, eller så har du hört att ett varmt garage lider större risk för att drabbas av fuktskador? Båda antagandena är till viss del felaktiga, då det idag finns värmekällor som är mycket effektiva i just garage men som samtidigt är energisnåla. Att värma garaget är dessutom alltid en säker metod för att avlägsna fukt, då uppvärmning automatiskt sänker den relativa luftfuktigheten.

Om du inte kan använda husets värmekälla även till garaget, kan du använda dig av el-element gärna i kombination med en luftvärmepump. Luftvärmepumpen ger energinsnål värme och avfuktar även luften. El-elementen behövs som back-up vid för låga utomhustemperatur, återuppvärmning efter strömavbrott eller om luftvärmepumpens avfrostning kräver mer värme än vad som finns att tillgå i garaget för stunden, särskilt om detta behövs i samband med att garageporten stått öppen en liten stund och mycket värme försvunnit ut. 

Det är också viktigt att garaget är tillräckligt isolerat. Du kan behöva byta garageport och kanske även fönster, för att slippa elda för kråkorna. 

Luftvärmepump till garage
Se utvalda luftvärmepumpar som passar särskilt bra för garagets utformning och förutsättningar.

Skydda garaget med en avfuktare

Ett annat alternativ om du inte vill eller kan installera en värmekälla är att avfukta garaget med en avfuktare. En avfuktare är ett mycket bra alternativ när du redan har påtagliga problem med fukt, så som mögelbildning eller rost. Eftersom klimatet är kallt och påfrestande behöver du välja en avfuktare som tål lägre temperaturer och vars kapacitet är tillräcklig.

Avfuktare till garage
Utforska avfuktare som klarar av att effektivt avfukta ett kallgarage som utsätts för mycket fukt.