Nybyggnation - Uppvärmning och ventilation
Vad är det egentligen som präglar den tid vi lever i idag? När det gäller hus lånar vi friskt från gamla stilar, försöker bygga energisnålt och miljösmart, samtidigt som vi lägger mer pengar på inredning än någonsin tidigare.
Vad kännetecknar nya hus?
Under en period har vi sett ganska mycket nybyggda bostäder. Under pandemin som präglade åren 2020-2021 har vi Sverige sett ett ökat byggande av bostäder. Sen öppnades samhället upp mer, Ryssland invaderade Ukraina och inflationen skenade som en följd. När hushållen nu har mindre köpkraft är det många som väljer bort att bygga nya hus. En rapport visar att antalet bostäder med startbesked minskade med drygt 50 % från 2021 till 2023.
Individualisering är fortfarande viktigt och de flesta vill hitta ett hus som verkligen passar den egna stilen, samtidigt som vi inspireras av Influencers som aldrig förr. Tekniken blir alltmer påtaglig i våra hem och allt mer styrs digitalt med röststyrning eller appar i mobilen.
Det finns ett stort fokus på hållbarhet. Nybyggda hus ska enligt lag vara mycket energisnåla, men man väljer också ofta solceller och laddbox från början. Husens energiförbrukning har länge varit på tapeten, men nu läggs ytterligare fokus på materialen huset byggs av.
Vi ser en fortsatt önskan hos många att komma närmare naturen, odla egna grönsaker, snittblommor och plantera växter för pollinatörer. Samtidigt ser vi fortsatt många lättskötta trädgårdar, men underhållsfria ytor av sten. Utmaningarna med att bygga på krångliga tomter, återspeglas i trädgårdarna som ofta måste terrasseras.
- Nybyggda hus värms oftast upp med hjälp av en frånluftsvärmepump. Värmepumpen ser till att värmen i ventilationsluften återvinns och återanvänds. Även bergvärmepump är vanligt.
- Vindar drabbas av fuktproblem även i hus med mekanisk ventilation. Tänk också på att taket behöver skötas för att undvika läckage.
- Numera är mekanisk frånluft standard for att säkerställa tillräcklig ventilation i allt mer välisolerade hus. Ibland är även tilluften mekaniskt reglerad.
- Tappvatten och hus värms med samma värmepump.
- Idag bygger man vanligtvis på platta på mark med utvändig isolering, en konstruktion som håller bra. Krypgrund förekommer också, med avfuktning som standard.
Uppvärmning och energi i nybyggnation
Vi nybyggnation finns krav på byggnaders energiprestanda och dessa krav har skärpts allt mer. Isoleringen är väl tilltagen för att inte energi skulle gå förlorad, värmen återvinns och värmekällan måste vara energisnål.
I nya hus installeras vanligen en frånluftsvärmepump eller bergvärmepump i kombination med ett vattenburet uppvärmningssystem, för uppvärmning av hus och tappvatten. Finns fjärrvärme, kan man koppla upp sig mot det nätet. Debatten mellan fjärrvärmebranschen och värmepumpsbranschen om vem som gynnas av ändringar i bygglagen, pågår ständigt. Idag har dock endast ca 15 % av Sveriges småhus fjärrvärme och för de allra flesta är det inte ett alternativ som finns att tillgå vid nybyggnation, särskilt som nya hus ofta måste byggas i nya området längre bort från centrum.
Det börjar också bli vanligare att man producerar sin egen el med hjälp av solceller; idag erbjuder många husbyggarföretag paketlösningar för solenergi.
Läs mer:
Fukt i nybyggda hus
Platta på mark är den vanligaste konstruktionen och dagens plattor förväntas ha en lång hållbarhet. Vissa hus byggs med krypgrund, med effektiva åtgärder mot fukt som standard. De många krångliga tomterna kräver ofta att man bygger ett suterränghus, även om hus med hel källare är ovanligt.
Ett vanligt problem med nybyggda hus är byggfukt, alltså fukt som blir kvar i huset efter byggnationen. Fukt finns i vissa material, såsom trä, men det kan också ta flera månader innan en betongplatta torkar ner till säkra nivåer. Idag bygger man dessutom året runt, till skillnad från tidigare då man byggde under de torra månaderna på året. Det är inte alla byggare som skyddar bygget ordentligt mot nederbörd, samtidigt som man bygger täta konstruktioner. Om fukt byggs in, har den ingenstans att ta vägen, och mögel blir en oundviklig följd.
Läs mer:
2000-talets ventilation
På 2000-talet är mekanisk frånluftsventilation standard och ofta återvinner man värmen i frånluften med hjälp av en frånluftsvärmepump eller frånluftsmodul i kombination med bergvärmepump. Med den väl tilltagna isolering, som krävs enligt lag, är den mekaniska ventilationen nödvändig för att huset ska ha ett tillräckligt stort luftombyte. Mekanisk tilluftsventilation förekommer också, och då kontrolleras även luftflödet in i huset, så att man alltid får lagom mycket oavsett väder.
Ventilation skyddar också i viss mån mot påverkan från skadliga material. Tidigare giftiga material har i stor utsträckning förbjudits. Samtidigt används många nya material, exempelvis de eftersträvande underhållsfria. Kanske kommer vi i framtiden inse att några av dessa material har skadliga effekter, som man idag inte är medveten om?
Läs mer: