Rätt ventilation för fritidshus och sommarstuga
I fritidshus och sommarstugor som står tomma stora delar av året är det extra viktigt med god ventilation. Under höst- och vinterhalvåret kan du minska risken för fuktskador genom att kontrollera dina ventiler eller med hjälp av en avfuktare.
Vanligt med ventilationsproblem i sommarstugor och fritidshus under vintern
Många sommarstugor har självdragsventilation där luftcirkulationen sker naturligt med hjälp av temperaturskillnader och lufttryck. I hus med självdragsventilation fungerar ventilationen som bäst när temperaturskillnaden mellan inomhus- och utomhusluften är som störst. Om sommarstugan står tom och därmed inte värms upp under vintern kommer temperaturskillnaderna minska och risken för fuktintrång och röta ökar.
Så förbättrar du ventilationen i sommarstugan eller fritidshuset
Om din sommarstuga har självdragsventilation bör du börja med att se över hur många tillufts- och frånluftsventiler som finns och hur de är placerade. Tilluftsventiler ska finnas i sovrum, vardagsrum och allrum (1) (2). I våtrum och kök ska det finnas frånluftsfläktar som leder den smutsiga och fuktiga luften ut ur huset (3) (4).
Saknas det ventiler i något rum? Här kan du hitta såväl tillufts- som frånluftsventiler:
Håll nere fuktnivåerna med en värmepump
Genom att höja temperaturskillnaden mellan inomhus- och utomhusluften kan du minska risken för fuktintrång i sommarstugan. Idag har många luftvärmepumpar så kallad WiFi-styrning som tillåter dig att kontrollera driften av din värmepump från din smarta enhet.
Genom att installera en värmepump som du kör medan ni inte är på plats i sommarstugan kan du säkerställa en välmående byggnad. En stor bonus är dessutom att luft-luftvärmepumpar fungerar som luftkonditionering under sommaren, så att du får ett behagligt klimat året runt.