Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Julstängt 23-26 december

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Värmepump och fukt
Fjärrvärme och fukt
Konsekvensen av att sluta elda

Olika värmesystem och fukt

Vilket värmesystem du har i huset påverkar hur huset utsätts för fukt. Att byta värmekälla i ett hus, kan få stora konsekvenser. Detta gäller särskilt om du går från att elda till att inte elda.

Värmepump och fukt

Idag är det vanligt att man byter från någon form av eldning till en värmepump - exempelvis luft-vattenvärmepump eller bergvärmepump (jordvärmepump eller sjövärmepump). Om man är medveten om och motverkar konsekvenserna, kan det blir en mycket lönsam investering. Konsekvenserna är att ventilationen i huset kan försämras och man bör därför kontrollera så att huset får tillräcklig ventilation efter installationen, extra ventiler är lätt åtgärdat.

» Läs mer om värmepump som värmesystem

Fjärrvärme och fukt

Fjärrvärme är ett miljövänligt och pålitligt sätt att värma hus. Dock bör man vara medveten om att det alltid finns en risk för fuktskada om man byter ut ett förbrännande värmesystem som olja, ved eller pellets mot fjärrvärme. När spillvärmen minskar förändras ofta klimatet på vind och i krypgrund vilket kan skapa de förutsättningar mögel behöver för att växa.

» Läs mer om fjärrvärme som värmesystem

Konsekvensen av att sluta elda

Oavsett vilket värmesystem man byter till är den stora konsekvensen att utrymmen som tidigare fick spillvärme (vind, krypgrund och pannrum) nu står kalla, vilket ökar risken för kondensrelaterade fuktskador. Vid byte av värmekälla bör du installera en extra radiator i pannrummet och hålla extra uppsikt över vind och krypgrund. Eventuellt kan du investera i en avfuktare för vind eller krypgrund, för att vara på den säkra sidan.

Är det då idé att byta värmekälla?

Ja, det kan det absolut vara. Särskilt om du eldar med olja eller gas, men även för dig som eldar med ved eller pellets kan det finnas fördelar med bytet som överväger nackdelarna. Det viktiga är att du är medveten om vilka konsekvenser som kan uppstå och vidtar några enkla åtgärder för att skydda ditt hus.