Blånadssvamp
Blånadssvamp växer främst på trä och ger ett förhållandevis ytligt angrepp på någon millimeter. Detta är djupare än mögel, men långt ifrån så djupt som rötangrepp. Blånadssvamp bryter inte heller ned träet, som rötan gör, och har därför ingen större påverkan på husets konstruktion och stabilitet.
Vad är blånadssvamp?
Blånadssvamp är egentligen en egen sort svamp (Ophiostomatales), men det delar många egenskaper med både mögel och röta. Den ger ofta en blåaktig ton – därav namnet. Men namnet till trots kan den även dyka upp i andra färger – såsom svart, grå, brun eller grön och är därför lätt att förväxla med andra sorters svampangrepp. Det är vanligt med blånad inom skogsavverkning, men den dyker också ofta upp i hus.
Växer osynligt vid låga temperaturer
En av blånadssvampens egenskaper är att den kan växa till sig vid minusgrader. Den karakteristiska blå färgen uppstår dock först vid högre temperaturer. Det kan alltså finnas blånad i träet, utan att det syns.
Fler av blånadssvampens egenskaper
- Den kräver mer fukt än mögel, men mindre än röta.
- Den kan växa vid lägre temperaturer än röta (-3°C), men då är inte angreppet synligt.
- Den växer djupare än mögel, men inte så djupt som röta.
- Den bryter inte ned träet.
Om du har blånad i huset
Blånad behöver inte vara farligt, men den gör så att vatten lättare tar sig in i träet och kan därför skapa förutsättningar för röta. Har man blånadssvamp i krypgrund eller på kallvind bör detta åtgärdas. Om blånadssvamp växer är det ett tydligt tecken på att det är för fuktigt, och risken för allvarliga angrepp i form av mögel eller röta är inte långt borta.
Åtgärder vid blånadssvamp
Som vanligt handlar det om storleken på angreppet. Blånaden i sig behöver inte vara farlig och det förekommer att man använder angripna material i husbyggen och möbler. Däremot bör man vidta åtgärder om blånad dyker upp i krypgrunden eller på vinden, eftersom det tyder på att fuktnivåerna är höga. Eftersom angreppet vanligen inte går så djupt använder man ofta saneringsvätska för att sanera, men det är svårt att helt få bort färgen. Det förekommer också att man väljer att byta ut angripna material. För att komma tillrätta med de höga fuktnivåerna bör man installera en avfuktare.