Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vilka län finns i vilket elområde?
Vad kännetecknar de olika elområdena?

Sveriges elområden

I Sverige finns fyra elområden, indelade efter var elen produceras och var den används. På det viset kan man enklare identifiera behoven av el och energi och vidta åtgärder därefter.

Elområde 1 

Var? Norrbottens län, delar av Västerbottens län 

Här produceras mycket el, särskilt inom vattenkraft. Elen behöver inte transporteras så långt och det är en anledning till varför elen normalt är billigare i område 1. Detta område har en tendens att ha överskott av el, varför de sällan behöver importera. Invånarna är också färre är i andra delar av Sverige. Överskott av el + mindre invånare= mindre efterfrågan och därmed billigare el.

Elområde 2 

Var? Jämtlands län, Västernorrlands län, delar av Dalarnas- Gävleborgs- och Västerbottens län 

I elområde 2 finns också gott om el, de behöver inte importera och kan därför åtnjuta el som inte kostar så mycket. Samma princip gäller här som i område 1: Överskott av el + mindre invånare= mindre efterfrågan och därmed billigare el. 

Elområde 3 

Var? Gotlands län, Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala län, Värmlands län, Örebro län, Östergötlands län, delar av Jönköpings-, Hallands-, Kalmar-, Västra Götalands-, Gävleborgs och Dalarnas län. 

I område 3 börjar underskottet av el visa sig genom att efterfrågan är högre än tillgången, vilket innebär dyrare el. Många av Sveriges invånare bor i elområde 3 och mycket av Sveriges energi går hit. 

Elområde 4 

Var? Skåne län, Blekinge län, Kronobergs län, delar av Kalmar-, Hallands-, Jönköpings- och Västra Götalands län. 

I område 4 klassas det som dyrast att bo ur energisynpunkt. Ett underskott på el och hög efterfrågan gör att priserna är som högst här.