Energiförbrukning villa
Vad är en normal elkostnad för hus? Ett genomsnittligt normalvärde är 26 200 kW/år men det varierar kraftigt och är beroende av många faktorer. Vi hjälper dig bena ut några viktiga aspekter här. I ett eluppvärmt hus går ungefär 55 % av energin till att värma huset. 20 % går till att värma tappvatten och resterande 25 % går till vitvaror, belysning och olika sorters hemelektronik.
Faktorer som påverkar din energiförbrukning
Uppvärmningskostnaden påverkas av husets storlek, beskaffenhet och placering geografiskt i landet och på tomten. Energiförbrukningen påverkas till stor del av vilken uppvärmningsteknik som används. Genom att välja klokt kan du spara pengar och minska din energikostnad.
Detta påverkar energiförbrukningen:
- Husets storlek
- Fristående eller radhus
- Antal våningar
- Planlösning
- Antal och typ av fönster och dörrar
- Geografisk placering
- Vind och utomhustemperatur
- Uppvärmningsteknik
- Isolering och byggnadsteknik
- Vattenanvändning
- Belysning
- Vitvaror och hemelektronik
En energideklaration kan hjälpa dig att få veta hur elförbrukningen i huset ser ut och vilka åtgärder som är lämpliga att genomföra för att få ner energiförbrukningen.
» Hur mycket kostar det att värma upp ett hus?
Ett äldre hus förbrukar mer el
När man tittar på normal energiförbrukning tittar man ofta på när ett hus byggdes. Detta eftersom isolering, men även uppvärmningsteknik hänger starkt ihop med när ett hus är byggt. Äldre hus ger större skillnad på energianvändning än nyare när utomhustemperaturen ändras. En grad kallare utomhustemperatur på vintern kan ge stor skillnad. Samtidigt finns det åtgärder som kan få ner energiförbrukningen även i äldre hus, framför allt att isolera bättre.
» Läs mer om vad som kännetecknar hus från olika tider
Vind och läge förändrar kostnaden
Om byggnaden finns på en vindutsatt plats kan huset förbruka femton procent mer energi. Ligger huset fritt och utsatt för vinden? Kyligare geografiskt läge? Har byggnaden flera våningar, öppen planlösning, saknas isolering på vind eller källare? En åtgärd som man inte tänker på kan alltså vara att sätta upp en häck eller ett staket som hindrar vinden. Om du tätar dragiga dörrar och fönster eller tilläggsisolerar vinden kan du också spara energi.
» Läs mer om hur geografiskt läge påverkar uppvärmningen
Vilken inomhustemperatur har huset?
Givetvis ger även en högre inomhustemperatur en ökad energiförbrukning och beroende på värmekälla kan skillnaden på en grad ge stor effekt på elräkningen. Att ha en svalare temperatur i sovrum, brukar vara bra för sömnen, men att dra ner temperaturen för mycket inomhus kan ha negativ påverkan på hälsan, särskilt hos äldre, sjuka och barn.
Vill du kyla ner huset på sommaren kräver detta också energi, även om det går att få energisnål luftkonditionering med hjälp av en luftvärmepump. Även här kan tilläggsisolering på vinden hjälpa att hålla nere temperaturen på sommaren. Träd som skuggar huset eller markiser kan också hålla nere temperaturen utan att förbruka energi.
» Läs mer om uppvärmning av hus
Hur mycket varmvatten används i hushållet?
Vattenanvändning är en annan viktig faktor. Då varmvattnet ofta står för runt en femtedel av husets energiförbrukning. Värmer du vattnet med en elvarmvattenberedare är elförbrukningen stor. Använder du istället en värmepump som värmer både hus och tappvatten blir förbrukningen mindre och en elvarmvattenberedare kan med fördel ersättas av en värmepumpsberedare för att få ner energiförbrukningen för uppvärmning av tappvatten med uppåt 80 %.
Det är inte bara hur vattnet värms som påverkar utan naturligtvis också hur mycket varmvatten som används. Ta korta duschar och låt bli att diska under rinnande vatten. Långa duschar och att bada i badkar kan särskilt dra upp energiförbrukningen för att värma tappvatten.
» Mer om varmvatten och tappvarmvatten
Vad har du för vitvaror, belysning och hemelektronik?
Vilken typ av belysning, vitvaror och hemelektronik du har påverkar också hur stor husets energiförbrukning blir. Efter uppvärmning av hus och tappvatten brukar ungefär en fjärdedel av husets energiförbrukning delas upp på vitvaror, belysning, hemelektronik och övrigt.
» Energimärkning hjälper dig hitta energieffektiva produkter
Gör din egen energikalkyl
På Energimyndighetens energikalkyl kan du själv räkna ut din energiförbrukning.
Källa: Uppgifterna över energianvändning bygger på statistik från Energimyndigheten 2016.