Energiförbrukning lägenhet
Vad är normal energiförbrukning i lägenhet? Det beror bland annat på hur stor lägenheten. En mindre förbrukar cirka 2000 kWh/år, medan en större förbrukar cirka 5000 kWh/år. Vad som påverkar detta kan du läsa mer om nedan.
Hur ser avtalen ut?
Det skiljer mycket vad som ingår i avgiften för olika lägenheten, så det är inte alltid man som lägenhetsägare själv ser att det rör sig om energikostnader eller kan göra så mycket åt omkostnaderna. Det är vanligt med fjärrvärme i flerbostadshus och i många lägenheter ingår faktiskt elen i hyran. Det kan också vara så att man betalar för elförbrukning men att varmvatten ingår i avgiften.
Fjärrvärme kan vara positivt under höga eltoppar, eftersom kostnaden sällan påverkas nämnbart, beroende på vilket avtal med fjärrvärmeföretag som finns. Samtidigt kan det vara svårt att påverka kostnadsutvecklingen för fjärrvärme eller vilken värmekälla som används.
Vad påverkar min energiförbrukning?
Faktorer som kan påverka din energiförbrukning, och därtill dina omkostnader, är bland annat dessa:
Uppvärmning av lägenhet
Energiförbrukningen för att värma upp en lägenhet påverkas bland annat av:
- När bostaden byggdes. Gamla lägenhetsbyggnader har en tendens att vara sämre isolerade, vilket gör att det krävs mer energi att värma upp lägenheten under kalla månader.
- Var ligger byggnaden? Bor du på en kyligare plats går det åt mer ström för att värma upp byggnaden = dyrare.
- Hur stor lägenheten är, ju större desto mer kostsam.
- Vilken energikälla som används - är det direktverkande el, fjärrvärme eller värmepumpar?
Elförbrukning i lägenheten
Elförbrukningen i lägenheten påverkas bland annat av:
- Gamla hushållsapparater. Äldre hushållsapparater har en tendens att dra mer ström.
- Hemelektronik och lampor. Vissa tv-apparater drar mer ström än andra, likadant med lampor.
- Hur mycket du surfar, enligt Naturskyddsföreningen går så mycket som 25 % av privatpersoners elförbrukning åt till just mobiler, tv och dator. Låt dem vila och minska elförbrukningen!
Hur mycket elen kostar beror också på elnätsavgifter och elpris.
Påverka din energiförbrukning
När man bor i lägenhet har man inte samma möjligheter att påverka sin elräkning som man kanske har när man bor i villa. kanske är byggnaden ansluten till fjärrvärme, kanske finns det förmånligt elavtal genom hyres- eller bostadsrättsförening? Därför är det särskilt viktigt att man har ett öga på sitt elnät och på elpriset man betalar, oftast går det att påverka. Se över elavtal till exempel.
Ett par tips är att man kan tänka på att inte låta vattnet rinna för länge, att inte ta många varma bad, låta laddare och annan elektronik sitta i uttagen, och bara köra disk- och tvättmaskin när de är fulla (helst på eco-program).
Här kan det också spela roll om du hyr eller äger din lägenhet. Äger du lägenheten har du större möjligheter att byta vitvaror, belysning m.m. Om du hyr lägenheten, ligger detta ansvar istället hos hyresvärden.