Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vad är normal energiförbrukning för fritidshus?
Hur ser energianvändningen ut?
Påverka din energiförbrukning

Energiförbrukning fritidshus

Man räknar med att ett fritidshus drar cirka 6500 kWh/år. Vad priset för detta blir kan variera eftersom storleken på huset kan påverka, också var huset är beläget och hur och när det används.

Vad är normal energiförbrukning för fritidshus?

Känns det som att någon använder din energi i huset när du inte är där så fort du får en elräkning hem i brevlådan? Det kan vara skönt att veta och jämföra vad som är normal energiförbrukning för ett fritidshus, så vet du om ditt hus fungerar optimalt ur ett energieffektivt perspektiv.

Det är samtidigt vanligt att man använder mycket mindre el i sommarstugor. Man kan istället använda energi från ved, gasol och fotogen. Huset kanske värms av kakelugnar, braskaminer eller gasolkaminer. Även varmvattenberedare (om det ens finns) kan vara gasoldriven, liksom kylskåp. Det senare gäller främst i hus som inte är uppkopplade mot elnätet, där man om man vill ha tillgång till el, måste hitta en lösning för att producera den själv.

Vill du producera egen el till din sommarstuga?
Kanske är du intresserad av att producera egen el till fritidshuset? Det finns idag många lösningar på marknaden för att exempelvis få el via egna solceller på taket eller via ett eget litet vindkraftverk.

Hur ser energianvändningen ut?

Värms fritidshuset med el året runt ser fördelningen ut ungefär som för en villa - ca 55 % uppvärmning hus, ca 20 % uppvärmning av tappvatten och 25 % övrigt.   

Det finns ett par olika saker som påverkar energianvändningen i fritidshuset/torpet/sommarstugan. Dessa faktorer spelar mer eller mindre alltid in:

  • Hur stort huset är, i vilket skick det är och det geografiska läget.
  • Har du värme installerat och i så fall - använder du underhållsvärme när ingen är där? Underhållsvärme är bra, men att ha det för varmt gör ingen nytta och kommer att kosta dig.
  • Hur ofta du är där naturligtvis. Stäng av vatten och liknande när det inte används, dra också ur kontakter.
  • Har du direktverkande el? Stäng av elementen när de inte används eller ha dem på låg värme för att skydda bostaden från fukt.

Påverka din energiförbrukning

Ditt elavtal är särskilt viktigt att se över i ett fritidshus, binder du elavtalet så kommer du att veta vad din kostnad för energi blir i månaden, men vissa kan tycka att det blir en onödig dyr kostnad i månaden när man ändå inte är där. Med ett rörligt avtal kan det bli billigare då du inte använder bostaden, men bli desto dyrare när du faktiskt är där.