Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Hur mycket energi förbrukar uppvärmning?
Vad påverkar hur mycket energi som behövs?
Hur kan jag spara energi på uppvärmningen?

Energiförbrukning uppvärmning

I vårt kalla klimat är uppvärmning av hus den stora energiförbrukaren. För de flesta hus står uppvärmning av hus för mer än halva energiförbrukningen. Hur huset värms påverkar dock både hur mycket energi som går åt och om energiförbrukningen för uppvärmning hamnar på elfakturan eller inte.

Hur mycket energi förbrukar uppvärmning?

Att värma ett hus eller en lägenhet under de kallaste månaderna på året är något många är rädda för, då det är vida känt att det står för en stor del av energiförbrukningen, särskilt i en villa med direktverkande el. I en lägenhet kommer du undan billigare.

Olika bostäder värms på olika sätt och metoden påverkar hur mycket energi som går åt. Använder du exempelvis en värmepump istället för direktverkande el kan du ofta komma ner till en fjärdedel av elförbrukningen.

Läs mer:

Olika värmepumpars elförbrukning

Olika värmepumpar har olika elförbrukning. Det beror dels på att vissa sorter även värmer tappvatten och står för hela husets elförbrukning, men också på att de har lite olika effektivitet.

Elförbrukning med:

Vad påverkar hur mycket energi som behövs?

Ju äldre hus, desto mer energi behövs för att värma upp. Men har man gjort förbättringar som tilläggsisolering och fönsterbyten, behöver det inte alltid vara så. Husets geografiska läge spelar stor roll; samma hus i Skåne eller Lappland kräver väldigt olika mycket energi till uppvärmning under ett år. Husets storlek, hur många grader man värmer upp de olika rummen till och vilken energikälla man använder, påverkar också hur mycket energi som krävs.

Uppvärmning villa

Bor du i en villa som endast använder direktverkande el, står detta för den största energiförbrukningen i hushållet. Man brukar räkna med ett genomsnitt på mellan 20 000 – 23 000 kWh. Idag är det vanligt att man har en kompletterande värmekälla som drar ner på energiförbrukningen och effektiviserar den. Luftvärmepump är ett bra exempel på detta, men också solceller eller braskamin.

Har du istället ett vattenburet uppvärmningssystem i huset, finns fler värmesystem att välja mellan. Har du exempelvis en vedpanna eller pelletspanna syns inte uppvärmningskostnaderna på elfakturan. Här kan man använda en luft-vattenvärmepump eller bergvärmepump för att få ner energiförbrukningen.

» Hur mycket kostar det att värma upp ett hus?

Uppvärmning lägenhet

En lägenhet kommer ofta med mindre val kring energibesparing, särskilt när det kommer till uppvärmning. Det är vanligt med fjärrvärme i lägenheter och då regleras detta med separata avtal, som du sällan kan påverka. I vissa hyreslägenheter ingår elen i hyran, vilket innebär att du kan bränna på dina element och bada som du vill. En bostads- eller hyresgästförening har också ibland förmånliga elavtal man kan ta del av.

Finns ingenting av detta och du står för elen själv? Då rekommenderas det att stänga av el-golvvärmen i badrummet och kanske handdukstorken om den använder direktverkande el. Sänk elementen och investera i tjocka gardiner.

Hur kan jag spara energi på uppvärmningen?

1
Byta värmekälla: Till mycket stor del handlar det om vilken värmekälla du väljer. Kanske kan du välja ett mer energisnålt system, som en värmepump?
Mer om energibesparing med värmepump
2
Bättre isolering: Hur välisolerat är huset? Extra isolering på vinden eller i väggarna kan göra stor skillnad. Det kan också vara dags att byta till mer energisnåla fönster.
3
Smart ventilation: Det är också viktigt att huset är rätt ventilerat och här finns också smarta lösningar som gör att du inte tappar lika mycket energi, när ny luft ska in i huset.
Få koll på din ventilation
4
Lägre temperatur: Genom att sänka elementen någon grad, kan du också sänka energiförbrukningen. Investera i ett par goa tofflor och värmande filtar.