Energiförbrukning kök
Köket är en del av huset som kräver mycket el. Vanligtvis använder vi el både för att förvara mat, tillaga den, frysa ner den, värma upp den och för att diska efteråt.
En stor del av husets tappvatten används i köket. Köket behöver också sin del av husets uppvärmning och belysning.
Vad drar mest el i ett kök?
Vitvarorna i köket är det som sticker ut när det kommer till köket.
Kyl och frys förbrukar mycket el
Kyl och frys brukar vara några av de största energibovarna i ett hem. Alldeles särskilt om de är gamla. Bara de två står för cirka 450-900 kWh per år. Hur mycket beror främst på hur nya de är, eftersom man tillverkar allt mer energisnåla produkter. Genom att byta till produkter med energiklass A eller B och sköta om dem, kan du få ner energiförbrukningen.
Tänk på att:
- Ha som vana att avfrosta frysen regelbundet. Det kan spara upp till 25 % av energiförbrukningen.
- Håll rent vid luftaggregatet på baksidan, se till att fläkten inte är full av damm och smuts.
- Ställ inte in varm mat i kylen eller frysen, låt den svalna ordentligt.
- Se över vilka grader de står på. För frysen är -18 °C lagom och för kylen räcker det med +6 °C .
- Täta listerna runt produkterna så att ingen kyla läcker ut och kylen och frysen får arbeta hårdare än nödvändigt.
Energiförbrukning diskmaskin
Diskmaskin tillhör också en av de apparater i hemmet som drar en del energi, ungefär 1 kWh per disk. Samtidigt är det vanligtvis mer energisnålt att diska i diskmaskinen än för hand, om du har en modern diskmaskin.
Tänk på att:
- Skölj inte i onödan innan du ställer disken i diskmaskinen. Oftast räcker det att skrapa bort matrester från disken
- Kör bara när diskmaskinen är full
- Försök att använda ett ECO-program om sådant finns.
- Strunta i torkprogrammet.
- Och det du inte diskar i diskmaskinen, diskas inte under rinnande vatten.
Spis och ugn använd rätt för lägre elförbrukning
Att värma upp och tillaga mat kräver sin energi. Hur mycket en spis drar beror också till stor del på vilken typ av spis det rör sig om. En traditionell spis med plattor drar ca 625 kWh/år, en keramisk häll är energisnålare med 520 kWh/år och med en induktionshäll får du ner förbrukningen till 415 kWh/år (vid 10 timmars användning per vecka). Att värma upp ugnen till 200 °C grader kräver ungefär 0,5 kWh och därefter går det lika mycket 0,5 kWh för att hålla den varm i en timme. Hur mycket det blir på ett år handlar alltså om hur mycket du använder din ugn.
Även här finns det små grejer du kan tänka på för att få ner energiförbrukningen:
- Bytt spis till induktionshäll.
- Laga hellre mat i ugnen än på spisen.
- Planera användningen av ugnen, så du använder den extra när den redan är uppvärmd.
- Använd lock när mat kokar.
- Koka med grönsaker i pasta eller potatis sista minuterna istället för på en egen platta.
- Stäng av platta/ugn lite innan maten ska vara färdig och utnyttja eftervärmen.
- Använd micro för att värma mat.
- Tina mat långsamt i kylskåpet.
- Använd inte köksfläkten mer än nödvändigt.