Vilken laddbox ska jag välja?
Hur väljer du rätt laddbox bland djungeln av olika alternativ? Osäker på skillnaden mellan Typ 1 och Typ 2 uttag och vad som egentligen menas med Mode 3? Vi hjälper dig reda ut de olika tekniska specifikationerna så att du kan hitta den laddbox som fungerar bäst för din elbil.
Laddbox med fast kabel eller uttag?
Ett av de första valen du behöver göra vid köp av laddbox gäller huruvida laddboxen ska ha en fast kabel eller inte.
Fördelar med fast kabel
Med en laddbox med fast kabel är kabeln ständigt kopplad till laddboxen och du slipper koppla en löskabel inför varje laddning. Laddningen från hemmet blir smidigare och du slipper oroa dig för att någon ska sno kabeln om du exempelvis laddar bilen under natten.
Fördelar med uttag/utan fast kabel
Om laddboxen har en fast kabel kommer denna vara av antingen Typ 1 eller Typ 2 uttag. Det innebär att det blir svårare att låta andra elbilsförare låna din laddbox ifall deras uttag inte matchar med din laddbox. Det innebär även en flexibilitet för dig som konsument ifall du väljer att köpa en ny elbil med ett annat uttag än det som finns på laddboxen i dagsläget.
1-fas eller 3-fasladdning?
Det som skiljer 1-fas och 3-fasladdning åt är hur snabbt du kan ladda din bil. Faserna är en beteckning över strömstyrkan och påverkar hur effektivt du kan ladda din bil. 1-fasladdning är vanligast och är den laddning med lägre strömstyrka. För dig som oftast laddar bilen under natten, eller under andra längre perioder är 1-fasladdning tillräckligt. Kör du en bil som drar mer el, eller vill ha en snabb laddning krävs det att du har en 3-fasladdning.
Typ 1 eller Typ 2 uttag?
Det finns två olika ladduttag för elbilar som klassificeras som Typ 1 och Typ 2.
Typ 1 uttag
Typ 1 uttag är designade för 1-fasladdning och har en laddningskraft på 7,4 kWh eller 32A. Detta uttag är den asiatiska standarden och var vanlig hos tillverkare som Opel, Kia, Toyota, Nissan och Mitsubishi. Sedan 2018 är det lad på att alla nytillverkade elbilar ska ha ett Typ 2 uttag.
Typ 2 uttag
Typ 2 uttag är den europeiska standarden sedan 2018 och det vanligaste ladduttaget idag. Alla bilar som säljs inom EU efter 2018 är lagbundna till att vara utrustade med ett Typ 2 uttag. Typ 2 uttag är designat för 1-fas och 3-fasladdning. 3-fasladdning med ett Typ 2 uttag ger vanligtvis en laddningskraft på 22kWh eller 32A, men det finns laddare som kan generera upp till 44kWh i laddningskraft.
Eftersom Typ 2 uttag är den europeiska standarden rekommenderar vi att du väljer en laddbox med Typ 2-uttag. Bra att tänka på är även att skatteavdraget för grön teknik, som du kan få möjlighet att utnyttja vid köp och installation av laddbox endast gäller om din laddbox har ett Typ 2 uttag.
Laddboxens kapacitet
Kapaciteten mäts i kWh och är en beteckning för laddboxens effekt. Kapaciteten avgör hur lång tid det kommer ta att ladda bilen. Vilken kapacitet du behöver beror därmed på hur snabbt du behöver ladda din bil, vilket också bestäms av vilken bil du kör och hur stort batteri den har.
Så kallad normalladdning ligger mellan 3.7 kW till 11 kW och innebär oftast att du kan ladda batteriet minst 2 mil per timme. Normalladdning är det mest populära valet och är tillräckligt för dig som vill ladda din bil under en längre tid.
Mode 1,2,3 eller 4?
Mode står för vilken typ av kabel som används. Idag råder det säkerhetskrav på Mode 2 eftersom det sitter en kontrollbox i kabeln. Vid överbelastning eller fel är det kontrollboxen som går sönder istället för bilen. Med en Mode 3 kabel får du en större uppkoppling mellan hus och bil och Mode 4 innebär en extra snabb laddning.
Laddbox med eller utan WiFi-uppkoppling?
Väljer du en laddbox med uppkoppling kan du koppla upp din laddbox till ditt nätverk och därifrån styra laddningen från din smarta enhet. Det blir enkelt att starta eller stoppa laddningen och du får även större koll på hur laddningen fungerar och och det har skett något fel.
Om du laddar din bil när du inte är hemma, eller gillar att kunna styra laddningen smidigt från telefonen är en uppkopplad laddbox ett bra alternativ.
Med eller utan RFID-läsare?
En RFID-läsare ökar säkerheten för din laddbox genom att kräva inloggning och identifikation vid laddning. Identifikationen sker via en RFID-bricka, en slags pinkod eller ID-kort unikt för din laddbox, som gör det enkelt för dig att utesluta att obehöriga använder laddar utan din tillåtelse. RFID-läsaren gör det också möjligt för dig att administrera ut flera brickor ifall ni är fler som ska använda laddboxen.
OCPP kompatibel laddbox
OCCP står för Open Charge Point Protocol som är ett standardiserat språk mellan laddboxen och mjukvaran (uppkopplingen). Tänk på det som en mobiltelefon som är låst eller icke låst till en viss operatör. Vill du byta operatör med en låst telefon är du tvungen att köpa en helt ny telefon, detsamma gäller en laddbox som inte är OCCP kompatibel.
Genom att välja en OCPP-kompatibel laddbox får du en olåst laddbox som gör det möjligt för dig att välja nya eller uppgradera tjänster och digitala lösningar när du vill, utan att behöva köpa en ny laddbox. OCCP kompatibilitet är därmed viktigt för livslängden på din laddbox, då mjukvaruuppdateringar sker löpande och i snabb fart vilket ställer högre krav på att din hårdvara (laddboxen) ska kunna följa med i utvecklingen.
Tillåt andra att ladda via din laddbox
En OCPP kompatibel laddbox kan synliggöras på en app, där andra elfordonsägare får möjlighet att låna din laddbox för laddning, till ett kW/h-pris som du bestämmer. Det är ett smart sätt att dra mer nytta av din laddbox när du inte använder den själv.
Jordfelsbrytare A eller C?
Idag råder det lag på att komplettera laddboxen med en jordfelsbrytare. Det finns två typer av jordfelsbrytare för laddboxar, A och C och valet av dessa beror på om din laddbox har en inbyggt DC-övervakning eller inte. DC-övervakning innebär att din laddbox är utrustad med en DC-brytare som skyddar läckage av likströmmar. Jordfelsbrytare A gäller för laddboxar med inbyggd DC-övervakning. Jordfelsbrytare C kompletterar laddboxar utan DC-övervakning.
Vilken är den vanligaste laddboxen för privatpersoner med villa?
För de allra flesta som väljer att ladda sin elbil hemma under längre tidsperioder är en 1-fasladdning det mest populära valet. 1-fasladdning med en effekt på 3,7 kW och 16A. Vill du ha en större effekt än så bör du dock välja en 3-fasladdning med högre effekt.
Välj en laddbox och få trygg laddning direkt från hemmet, för lägre priser
- Laddbox för elfordon
- Charge Amps produkter är till för dig som gillar att ha den bästa och mest effektiva lösningen, och som vill göra din laddning så energismart som möjligt
- GAROs stilrena och anpassningsbara laddningsstationer gör det enkelt för dig att välja smidig och energismart laddning, direkt från hemmet.